Gadgets

Review IQOO 9: telefonul Vivo pe care chiar l-ai cumpara daca ai putea

iqoo-9t-camera-2-1024x682-1

Colegii meu a fost super impresionați de Vivo X80 Pro și s-au gândit că ar putea fi un așa-zis “flagship killer” pentru anul 2022, dar eu cred că IQOO 9T merită un loc în acest top.

Dacă acest telefon ar fi lansat în întreaga lume și nu în doar câteva teritorii, consumatorii ar avea o altă opțiune fantastică cand vor să-și upgradeze telefonul Android. 

Iată de ce IQOO ca marcă ar trebui să fie mult mai populară (și ușor disponibilă!)

Spre deosebire de Vivo X80 Pro, IQOO 9T nu are optică Carl Zeiss, dar are o mulțime de alte bonusuri. Vine cu o încărcare mult mai rapidă (20 față de 38 de minute de la zero la încărcare completă) și o durată de viață a bateriei cu aproximativ 20% mai mare.

Dar destule comparații deocamdată. Să vedem ce oferă IQOO 9T poți decide singur cum se aliniază la nevoile tale.

Design IQOO 9T: aspect și construcție

IQOO 9T cu siguranță nu este un telefon pe care îl poți folosi cu o singură mână. 

Nu l-am numi “masiv”, dar nici nu prea încape în buzunare. Are 165 x 77 x 8 mm și cântărește 206 grame.

La prima vedere, mă așteptam să rămână toate amprentele pe el, dar IQOO 9T are niște finisaje și texturi care-ți dau senzația că nu alunecă, chiar și dacă abia te-ai dat cu cremă pe mâini.

Un detaliu adesea trecut cu vederea, dar care poate fi important? Insula camerei nu face telefonul să se clatine atunci când îl așezi pe un birou cu fața în sus. În plus, spre deosebire de telefoanele cu aspect de tip aragaz (gen iPhone-uri sau anumite Motorola, în cazul meu), acest design al camerei înseamnă mai puține locuri în care să se acumuleze murdărie.

Dacă te uiți cu atenție, vei vedea că IQOO 9T are și un mesaj minuscul imprimat sub camera de pe spate. Aici, producătorii spun că „fascinația întâlnește inovația” – ce-o-nsemna asta, numai ei știu. Din fericire, mesajul este într-un font foarte mic, asa ca poți să-l ignori dacă nu-ți plac mesajele inspiraționale.

Specificații și performanță IQOO 9T

Nu e la prețul unui Galaxy S22, dar IQOO 9T are specificații de flagship, chiar și în comparație cu fratele său mai scump, IQOO 9 Pro.

Din păcate totuși, nu are opțiunea de încărcare wireless inversă găsită pe Pro, dar, aceasta fiind deja o specificație de nișă, nu cred că va fi ratată de majoritatea utilizatorilor. 

Ecran IQOO 9T

Display-ul este pur și simplu superb. Este un panou AMOLED de 6,7 inchi cu rezoluție de 1080 x 2376 pixeli, certificare HDR10+ și luminozitate maximă de 1500 nits. 

Restul specificațiilor spun 1 miliard de culori și o rată de reîmprospătare variabilă de 120 Hz, cu touch sampling de 360 ​​Hz. 

Pe românește, aceste cifre se traduc într-un display impecabil. 

Am văzut House of the Dragon și un alt thriller foarte întunecat pe plajă, în plin soare, și n-am avut nici o problema să înțeleg ce se întampla pe ecran.

Pentru jocuri, telefonul are ceea ce Vivo numește „In-display Monster Touch”, ceea ce înseamnă că jucătorii se pot juca folosind patru degete pe ecran în loc de stilul tradițional cu shoulder buttons.

Dezavantaje? Cititorul de amprentă ultrasonic de sub ecran este predispus la erori. În primele zile a funcționat perfect, dar apoi a trebuit să insist ca să deblochez telefonul. Uneori nici asta nu a mers, așa că m-am bazat mai mult pe PIN.

Performanță IQOO 9T

În ceea ce privește performanța, telefonul vine cu chipsetul Snapdragon 8 Gen 1 și are 12 GB RAM. Cam la asta te aștepți in 2022 oricum. Cu siguranță, e mai mult decât suficient pentru orice aplicație pe Android.

IQOO 9T are un scor mediu de 1.081.222 pe AnTuTu, ceea ce nu-i rău deloc. În august a fost pe locul 2, chiar în spatele Asus ROG Phone 6 și confortabil deasupra unor telefoane precum Mi 12 Ultra sau Vivo X80 Pro.

IQOO 9T a mers perfect în orice situație, inclusiv în multitasking intens în timpul unui apel Zoom. Nu au existat delay-uri, n-a agățat la sărit între aplicații și nici nu s-a încălzit.

Singurul lucru care dă de gol prețul mai mic ar fi sunetul, care pare cumva metalic. Difuzoarele nu sunt foarte puternice și sunt predispuse atât la trosnet, cât și la tonuri muddy cumva, așa că vizionarea unui videoclip sau a unui film fără căști nu va fi în niciun caz o experiență premium. Din fericire, deoarece majoritatea oamenilor folosesc căști wireless și earbuds în zilele noastre, cred că e o problemă masivă.

Software-ul IQOO 9T

Ca și în cazul majorității versiunilor globale de telefoane Vivo, IQOO 9T vine cu Funtouch OS pe lângă Android 12. 

Din cauza asta, mă așteptam la o cantitate mare de bloatware, dar, din fericire, majoritatea aplicațiilor pot fi dezinstalate rapid. Ca în cazul tuturor telefoanelor ceva mai ieftine, trebuie să accepți unele aplicații “esențiale” și reclame.

Cea mai enervantă parte a fost imediat după configurare, când browserul Vivo m-a bombardat cu notificări irelevante pentru un utilizator din Europa.

Ce mi-a plăcut la Funtouch OS e ca aplicația de înregistrat voce de pe IQOO 9T e ceva mai ok decat cea de Android standard și te lasă să pui notițe sau imagini, să găsești ușor momentele cheie dintr-o înregistrare.

S-ar putea să nu pară cine știe ce, dar, pentru oamenii uituci sau cei care trebuie să ia interviuri, este util să ai opțiunea asta.

Camera IQOO 9T 

Are numere mari scrise pe cameră, megapixeli gălăgie, așa că trebuie să facă poze bune, nu?

iqoo-9t-camera-2-1024x682-1

Da, configurația camerei IQOO 9T este foarte bună, fie că ești cineva care abia postează pe Instagram sau un fotograf cu cerințe specializate.

IQOO 9T vine cu o cameră triplă din spate compusă dintr-un senzor de 50MP f/1.9 cu OIS, un teleobiectiv de 12MP și un obiectiv ultrawide de 13MP f/2.2, capabil să înregistreze în 4K la 30 fps. Plus că mai are și gimbal pentru o stabilizare impresionantă. 

Exemple de poze făcute cu IQOO 9T

Am făcut poze cu IQOO 9T în majoritatea condițiilor de lumină, de la plin soare până la apus și miezul nopții.

night-photo

Telefonul a făcut chiar și o excursie la plajă, în ciuda faptului că nu îi cunoșteam ratingul de rezistență la apă și praf. După un Google rapid, am aflat că are un rating IP52, ceea ce înseamnă că poate face față prafului și picăturilor de ploaie.

Poze la apus
sundown-photo-2-1024x461-1

Mi-a plăcut în special performanța camerei macro – faci poze cu detalii bune chiar și dacă-ți mai tremură mâinile. 

macro-3

IQOO 9T se chinuie puțin în lumină artificială, după cum poți vedea în poza cu floarea soarelui de mai jos.

Stabilizarea funcționează excelent pentru videoclipuri, dar dacă optezi pentru stabilizarea ultra, videoclipul capturat va scădea de la 4K in 30fps la 1080p in 60fps. Culorile par puțin prea saturate dar rezultatele arată frumos.

În ceea ce privește portretele, efectul bokeh e ce trebuie. Datorită chip-ului V1+, performanța camerei în condiții de lumină scăzută este impresionantă. De la apus până la aproape întuneric, imaginile au fost clare și culorile precise.

Una peste alta, este o cameră bună, dar, dacă îmi permiți, am un rant

Mi-ar plăcea foarte mult dacă camerele de pretutindeni, nu doar pe telefonul asta, s-ar potoli și n-ar mai crește atât contrastul și saturația. Chiar și cu HDR dezactivat, cu ceva lumină naturală în casă, blana pisicii mele, care e de fapt un gri foarte deschis și rece în realitate, în poze iese de culoarea cărbunelui. 

In plus, contrastul mărit îi face o frunte de Neanderthal, în timp ce în realitate nu vezi nimic de genul ăsta când te uiți la el – doar nervii că iar îi faci poze.

A se observa bokeh si contrastul

Cu sau fără HDR, camerele tind să “îmbunătățească” puțin lucrurile. E ok dacă vrei un Instagram dramatic, dar nu atât de grozav dacă te aștepți ca pozele arate ca ceea ce văd ochii tăi. 

Camera selfie IQOO 9T

Asta e o mică problemă pe care o am și cu camera selfie. Selfie-urile pe care le-am făcut arată uimitor, dar persoana reală din fața telefonului e departe de asta. Am vrut să-l testez corect și să văd câte defecte „șterge”, așa că nu m-am pensat o perioadă. Fire de păr în plus, pete solare și riduri – toate dispar în selfie, înlocuite cu un glow din ăla de zici că ești elf.

Fara / cu / maxim filtru de beauty
Fara / cu / maxim filtru de beauty

M-aș uita la selfie-urile pe care IQOO 9T le-a produs și n-aș avea rețineri sa le postez pe social, ca arata bine, dar nu le-aș trimite dermatologului pentru un control de la distanță, că nu au treabă cu realitatea.

Da, recunosc că astea sunt niște chichițe care contează doar în niște cazuri nișate, nu în viața de zi cu zi. 

Camera selfie IQOO 9T nu trebuie judecată prea aspru, deoarece fiecare producător de telefoane, în special cei care mizează pe piața din China sau India, investește mult în funcții de înfrumusețare. 

Mi s-au părut foarte distractive diversele opțiuni, în special cele care scurtează bărbia și alungesc fruntea. De asemenea, m-au mirat cât de departe au ajuns filtrele de machiaj. Cel „fairy violet” arată exact ca ce fac eu cu farduri în realitate. Dacă ar exista vreun filtru din ăsta de Zoom, mă îndoiesc că aș mai cheltui vreodată bani în Sephora.

Optiunile din selfie cam

Baterie IQ00 9T

Acestea fiind spuse, să trecem la chestia care chiar face IQOO 9T de top. 

E bateria. 

Mulți n-ar cumpăra un telefon numai pentru asta dar la mine e cel mai important feature, fiindca-s genul de persoană care intră în panică dacă bateria scade sub 60%.

Bateria lui IQOO 9T e de 4,700 mAh și se încarcă complet în 20 de minute la 120W. Da, ai citit bine, doar 20 de minute pentru o încărcare completă. N-am crezut, așa că am cronometrat și am avut următoarele rezultate:

iqoo-9t-charging-port-1024x682-1
  • 60% încărcare în 9 minute
  • Încărcare de 95% în 17 minute
  • Încărcare 100% în 20 de minute și 15 secunde

De multă vreme cumpăr doar telefoane Android midrange, căutând specificații de flagship la prețuri accesibile, dar aici IQOO m-ar face să cheltui mai mult decât de obicei, doar pentru baterie

Când a ajuns telefonul aici, l-am încărcat la 100% și a mers timp de patru zile fără să mai vadă cărămida de încărcare rapidă. Evident, telefonul nu a fost folosit intens, dar a văzut cel puțin o oră și jumătate de Reddit în fiecare zi, câteva planuri pe Google Maps și aproximativ o oră de Youtube pe zi. 

În a patra și ultima zi a testului eram disperată să duc bateria la zero (nu face și tu asta, chiar îți afectează bateria). La 14%, telefonul a mai dus vreo două ore de Sky, joculețul ăla de la ThatGameCompany.

Pentru al doilea ciclu de încărcare am folosit telefonul IQOO 9T ca telefonul de zi cu zi, băgând în sertar al meu zgâriat și abuzat Motorola Edge 20 Pro. Cu 3 ore de citit pe net, 1 oră cu suita de lucru Google (Docs, Sheets, etc) și mai mult de 4 ore de doomscrolling pe Reddit, tot am avut baterie 2 zile.

IQOO 9T Gaming

Același lucru a fost valabil și pentru următoarea încărcare, unde am jucat în plus aproximativ 20 de minute de Asphalt 9 și am încercat să mă apuc de Witcher. Telefonul vine cu un dual x-axis linear motor system, ceea ce înseamnă că ai feedback de pe ambele părți ale display-ului. Mai are și un sistem de răcire vapor cooling, plus in-display dual touch, așa că e cu siguranță un telefon pentru gameri capabil s-o ducă o zi întreagă.

Durata de viață a bateriei IQOO 9T

Pentru dependenții de telefon nu se joacă neapărat dar dau scroll pana la ziua de apoi, e un telefon care obține cu ușurință 2 zile la o singură încărcare. Una peste alta, IQOO 9T este cu siguranță unul dintre cele mai bune telefoane din 2022. Ar putea concura oricând cu unul de la un brand consacrat, mai ales la prețul său de sub 700$ și fiindcă vine și cu încărcătorul de 120 W la pachet. 

Dacă ediția globală ar fi cu adevărat globală, nu doar limitată la India, IQOO ar putea fi un brand mult mai cunoscut. Momentan, sunt doar invidioasă că nu avem și în România atât de multe alegeri când vine vorba de telefoane Android.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Dimensity 9000+ a ieșit peste Snapdragon 8+ Gen 1, conform ultimelor benchmarks - techthelead.ro techthelead.ro

  2. Pingback: Xiaomi Mi 12T Pro Review: Cameră și specificații de top la un preț rezonabil - techthelead.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top