Special Interest

Apple și Amazon, date în judecată și acuzate că s-au înțeles pentru a crește prețurile iPhone și iPad

apple iphone 14

În aceeași zi în care Amazon a devenit prima companie din lume care a pierdut 1 trilion de dolari, un nou proces antitrust a fost înaintat împotriva sa și a celor de la Apple.

Hagens Berman, firma de avocatură care reprezintă consumatorii împotriva Apple și Amazon, acuză companiile că s-au înțeles pentru a crește prețurile iPhone și iPad pentru a elimina concurența. Acest proces, o acțiunea colectivă înaintată în numele celor care au cumpărat produse Apple de pe Amazon, spune că Apple și Amazon au făcut o schemă pentru a elimina alți vânzători Apple de pe platforma Amazon Marketplace. Astfel, ei au crescut prețurile pentru produsele Apple și au distrus concurența.

„Acordul a permis Apple să limiteze numărul de revânzători care operează pe piața Amazon și a oferit companiei Amazon un preț en-gros redus, pentru un flux constant de iPhone-uri și iPad-uri, permițându-i să profite de avantajele concurenței limitate pe propria arenă de reseller,” a explicat firma de avocatură.

Firma susține că un „acord orizontal ilegal între Apple și Amazon pentru a elimina sau cel puțin a reduce sever amenințarea concurențială reprezentată de comercianții terți” a dus la eliminarea a 98% dintre vânzătorii terți (reselleri) de pe Amazon Marketplace. 

Potrivit constatărilor sale, numărul de vânzători terți de produse Apple pe Amazon Marketplace a scăzut de la 600 la doar șapte vânzători. Astfel, Amazon s-a transformat dintr-un vânzător marginal de produse Apple în cel dominant pe platforma sa.

„Pierderea bruscă a 98% dintre vânzătorii unui anumit produs este cu adevărat nemaiauzit, mai ales atunci când produsul în speță e fabricat de cea mai mare companie de tehnologie din lume și vândut de cel mai mare retailer din lume”, a declarat Steve Berman, managing partner la Hagens Berman.

„Dacă ați achiziționat un nou iPhone sau iPad din Buy Box de pe Amazon.com, este posibil să fi plătit în plus și să aveți dreptul la despăgubiri conform legilor privind drepturile consumatorilor”, anunță aceștia în comunicatul de presă.

Ei îi invită pe cei care au achiziționat un iPhone sau un iPad de la Amazon din 2019 și până acum să completeze un formular pentru a se înscrie la acțiune.

Hagens Berman, firma de avocatură care a intentat această acțiune, a câștigat mai multe procese antitrust împotriva Apple, inclusiv un acord de 400 de milioane de dolari legat de prețul ebooks și unul de 100 de milioane de dolari pentru dezvoltatorii iOS care au fost afectați de politicile App Store.

Citește și: De ce există atât de multe imitații pe Amazon? Cum sa eviți făcăturile care umplu cel mai mare magazin online

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Amazon, prima companie din lume care a pierdut 1 trilion de dolari  - techthelead.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top