Oricât de greu încercăm să minimizăm utilizarea plasticului și să reciclăm tot ce ne putem, realitatea e că, atâta timp cât aproximativ 20 de companii nu își schimbă drastic practicile, criza poluării cu plastic se va agrava.
Plastic Waste Makers Index a publicat un raport care a arătat că mai mult de jumătate din deșeurile de plastic din această lume sunt create de câteva companii.
Doar în 2019, peste 130 de milioane de tone de plastic de unică folosință au ajuns ca deșeuri. Unele dintre acestea au ars, o parte a fost cel mai probabil îngropată într-o groapă de gunoi, iar o cantitate deloc neglijabilă a ajuns să fie aruncată direct în mediu.
Douăzeci de nume mari contribuie la criza actuală a poluării cu plastic în care ne-am găsit, una care afectează schimbările climatice, fauna sălbatică și, în cele din urmă, viața umană. Majoritatea acestor 20 de părți vinovate sunt (după cum ai ghicit deja) giganții energetici și conglomeratele chimice.
Și, dacă vrei să știi în mod concret cine este cel mai mare dintre ei… ei bine, acesta ar fi Exxon, cu 5,9 milioane de tone metrice de plastic aruncate neglijent.
Exxon este urmat în efortul său de Dow din SUA și Sinopec din China. Dow produce 5,5 milioane de tone, în timp ce Sinopec, 5,3 milioane de tone.
Contribuția indivizilor la poluarea cu plastic e infimă comparat cu aceste cifre. În plus, mai mult de 90% din totalul plasticului aruncat la gunoi vine de la doar 100 de întreprinderi.
Raportul a constatat că, deși SUA și China sunt cei mai mari infractori în acest context, atunci când vine vorba de cantitatea de deșeuri de plastic/persoană, Australia este și ea în centrul atenției. De fapt, oamenii din China sunt responsabili pentru generarea a 18 kg de deșeuri de plastic de unică folosință pe an, în timp ce australienii și americanii contribuie cu peste 50 kg pe an.
Alarmant e că specialiștii nu cred că aceste cifre vor influența pe cineva. De fapt, poluarea cu plastic se va agrava în următorii cinci ani: „Se preconizează o creștere cu 30% a producției globale de plastic de aruncat în următorii cinci ani. Această creștere a producției va duce la încă 3 trilioane de deșeuri de plastic de aruncat doar până în 2025.”