Futurism

Cercetătorii prezintă un gel capabil să scoată cantități uriașe de apă din aer, cu o reteta pe care o poti face chiar tu acasa

Datorită unui gel de recoltare a apei creat de cercetătorii de la Universitatea din Austin, extragerea apei din aer ar putea fi posibilă cu o singură rețetă ușoară de bricolaj.

Deși titlul lucrării lor nu face nimic să sune ușor (Filme de polimeri superhigroscopice scalabile pentru recoltarea durabilă a umidității în medii aride), rețeta reală e incredibil de ușor de implementat.

Datorită ușurinței cu care se face, ar putea fi o soluție incredibilă pentru locurile în care apa este o problemă.

Cercetătorii au combinat două ingrediente omniprezente, celuloză și gumă konjac, pentru a crea o peliculă de gel care poate absorbi apa din aer, iar apoi o poate elibera atunci când este necesar.

Fabricarea unui SHPF (filme polimerice superhigroscopice) printr-o metodă de turnare.

 

Celuloza, extrasă din pereții celulari ai plantelor, este disponibilă aproape în orice aplicație imaginabilă și este chiar un ingredient de volum în alimente.

Guma Konjac este cunoscută în principal ca un ingredient alimentar care ajută la gelificarea și îngroșarea alimentelor (gândește-te la sosuri). S-ar putea să-l cunoști și ca „glucomanan”, un ingredient care se găsește frecvent în suplimentele alimentare și pastele fără calorii.

Amestecă cele două împreună și vei obține o peliculă de gel care pur și simplu aspiră umezeala din aer. Apoi, usucă gelul prin congelare.

Pentru a elibera acea umiditate sub formă de apă, pur și simplu încălzește amestecul. Celuloza va deveni hidrofobă și va elibera apa pe care a extras-o anterior din aer.

Procesul de recoltare a apei atmosferice (AWH).
Procesul de recoltare a apei atmosferice (AWH).

 

Și nu, nu vorbim despre câțiva mililitri. Într-o zonă cu o umiditate de 30%, gelul a absorbit 3,4 galoane (13 litri) de apă. Pentru o casă obișnuită, umiditatea între 30% și 50% este standardul.

Chiar și într-un mediu arid, unde umiditatea era de 15%, gelul a extras 1,6 galoane (6 litri) de apă într-o zi.

Aplicațiile potențiale sunt practic nelimitate, de la atenuarea crizei de apă până la pur și simplu înlocuirea dezumidificatorului din baie cu o substanță care este mult mai ecologică decât o cană de plastic.
Poți citi mai multe despre proiect aici.

Găsește alte proiecte științifice uimitoare aici.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top