Special Interest

Cu ajutorul Lidar, oamenii de știință au demonstrat existența orașelor pierdute din Amazon

El Dorado sau Orașul pierdut din Z? Legendele par acum să se bazeze pe fapte, datorită noilor cercetări efectuate folosind Lidar.

Un nou raport publicat în Nature dezvăluie un oraș pierdut din Amazon, redescoperit folosind imagistica Lidar.

S-a zvonit de multă vreme că există orașe de aur pur sau civilizații pierdute pline de bogății în jungla Amazonului, dar descoperirea lor a fost aproape imposibilă pe baza amplorii căutărilor care trebuiau întreprinse de exploratori.

Mai mult, așa cum avertizează povestea Orașului Pierdut din Z, căutarea de civilizații amazoniene pierdute a luat multe vieți, de la aventurieri la arheologi, deoarece jungla rămâne un teritoriu periculos de traversat.

Cu toate acestea, aceeași junglă a fost casa multor culturi și civilizații. Unele dintre ele, precum cea din această descoperire, erau incredibil de avansate.

„Este un mit creat de europeni că jungla are regiuni vaste neatinse de oameni. Așa că mulți oameni nu au vrut să vadă că aici sunt situri arheologice care merită explorate”, a declarat coautorul Heiko Prümers, de la Institutul de Arheologie German, pentru Smithsonian.

Dar dacă ai putea privi prin jungla din aer?

Exact asta au făcut oamenii de știință, descoperind un oraș uitat din Bolivia.

Locația orașului pierdut redescoperit din jungla boliviană

 

Cu ajutorul Lidar, o tehnologie folosită intens pentru multe aplicații, inclusiv pentru vehicule, un grup de oameni de știință a reușit să cartografieze din aer secretele Amazonului.

Lidar, tehnologia de teledetecție bazată pe lumină, este mai familiară oamenilor ca tehnologia folosită de vehicule pentru a naviga. Citește și: Ce este toată agitația despre… LIDAR?

Acum, s-ar putea să fie modul în care putem descoperi culturi de mult pierdute ascunse în jungle sau pădure.

În acest caz, ceea ce oamenii de știință au descoperit în jungla amazoniană boliviană este un centru urban aparținând Culturii Casarabe, care a existat între anii 500 și 1400 d.Hr.

Casarabe era o cultură complexă care putea construi „platformă monumentală și arhitectură piramidală”, potrivit revistei Smithsonian.

A fost o cultură atât de dezvoltată, încât teritoriul său se întindea pe o suprafață de peste 4.500 km pătrați și cea mai mare așezare a sa acoperind o suprafață de aproximativ 500 km pătrați.

Platformele în trepte pe care le-a construit, cu piramide conice, ajungeau până la 22 m înălțime.

Descoperirea este semnificativă, dar potențialul Lidar și al tehnologiilor similare cu atât mai mult.

Imagini 3D ale Cotocai, inclusiv piramide și structuri înălțate

 

„Lidar (detecția și măsurarea luminii) a documentat în detaliu cele două mari situri de așezări și 24 de situri mai mici, dintre care doar 15 erau cunoscute anterior”, spun cercetătorii, adăugând că „rezultatele noastre au înlăturat argumentele conform cărora Amazonia de vest era purafațin populată în vremurile prehispanice”.

Prümers, unul dintre autorii acestei cercetări, spune că se așteaptă ca următorii 10 până la 20 de ani să aducă la suprafață și mai multe civilizații pierdute din Amazon.

Singura întrebare este: dacă El Dorado este într-adevăr adevărat, va publica cineva acele descoperiri în timpul vieții noastre?

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Camerele abandonate de niște exploratori faimoși, găsite într-un ghețar după 85 de ani, cu filmele încă în ele - techthelead.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top