Digital Living

Lucrul de acasă: 15% din angajați nu știu că șefii îi monitorizează de oriunde

“Compania mea obligă angajaţii să folosească un program care ne face poze prin camera web în decursul zilei”, a scris o persoană pe r/antiwork, o comunitate online aflată în creștere, dedicată luptei împotriva practicilor abuzive ale angajatorilor. Potrivit studiului pe care o să-l examin mai jos, numai unul din 3 oameni cred că nu sunt sub supravegherea angajatorului lor. 15% nici nu cred că un lucru ca ăsta se poate întâmpla!

Din păcate, nu este astfel.

Supravegherea muncii remote și aplicațiile de monitorizare ale angajaților explodează în popularitate iar asta ți se poate întâmpla și ție.

Șeful tău știe ce faci atunci când muncești de acasă?

Din păcate, așa cum mulți experţi susțin, răspunsul este “da”. În marea dezbatere asupra muncii remote, un singur aspect rămâne slab analizat: intimitatea angajaților.

Compania ta s-ar putea să nu știe exact atunci când te decizi să te îndepărtezi de la Slack ca să-ți faci o ceașcă de cafea dar are destule unelte să afle aproape totul despre productivitatea ta. În alte cazuri, amploarea supravegherii este tulburătoare.

Un articol al NYT de la începutul lui 2020 descrie cum un angajat explică “cum șeful meu mă monitorizează atunci când muncesc de acasă”, explicând ce face software-ul numit Hubstaff, de la monitorizarea activității prin fiecare software de pe calculator până la înregistrarea coordonatelor GPS.   

Un an mai târziu, în 2021, un raport al NBC News a dezvăluit că unul dintre cele mai mari call centre din lume, Teleperformance, a forțat anumiți angajați să semneze un nou contract și să dea voie unor camere bazate pe inteligența artificială să fie instalate în casele lor. Teleperformance este folosit de mega companii cum ar fi Apple, Amazon și Uber.

Acum, mai mult de 30% din companii se bazează pe ceva numit “bossware”.

Aplicațiile Bossware explodează în popularitate 

Denumite “bossware”, uneltele de monitorizat angajații acoperă aproape orice activitate pe care o faci în timpul muncii de acasă.

O companie numită Teramind nu doar că monitorizează mesajele instant, prin urmare angajatorul tău îţi poate citi mesajele, dar poate de asemenea să-ţi alerteze angajatorul despre cuvinte-cheie sau subiecte necorespunzătoare.

Conform Electronic Frontier Foundation (EFF), software-ul bossware se împarte în aplicaţii pe care angajaţii le pot vedea sau un proces secret care rulează în fundal, pe care angajaţii nu îl pot vedea. Aceeaşi organizaţie raportează că, din păcate, majoritatea companiilor care produc software-uri pentru monitorizarea angajaţilor lasă cumpărătorii să decidă dacă vor ca angajaţii să ştie că sunt monitorizaţi.

O aplicație de la Interguard “poate fi instalată silențios și de la distanță, așa că poți porni investigații [asupra angajaților tăi] și să aduni dovezi imbatabile fără să-l alarmezi pe cel suspect de rea voință”. Asta vine direct din materialele lor de marketing.

User activity monitoring

Poate angajatorul meu să vadă de unde lucrez?

Pe scurt, da. Chiar dacă compania ta are o politică unde lucrezi de pe dispozitivul tău sau lucrezi pe echipamentul companiei, poate să-ți vadă locația și activitatea foarte ușor folosind majoritatea uneltelor de muncă remote.

EFF spune că acele companii care oferă software pentru dispozitivele mobile includ monitorizarea locației folosind date GPS. Două din ele pot lăsa angajatorii chiar și să pornească webcam-ul sau microfonul angajaților lor.

O altă întrebare ar fi “Au angajatorii dreptul să-și spioneze angajații?”

Din nefericire, răspunsul este din nou DA.

“În general, angajații nu au nici o așteptare din punct de vedere legal în ceea ce privește intimitatea lor în activitățile de muncă, în special la folosirea calculatoarelor companiei. Angajatorii sunt îndreptățiți să folosească metode rezonabile cum ar fi supraveghere video sau programe de monitorizare ale calculatoarelor pentru a monitoriza activitatea angajaților în timpul de lucru. Dreptul de a monitoriza activitatea, nu este totuși nelimitat. De exemplu, chiar dacă angajații nu au dreptul la intimitate în spațiile comune, ei au acest drept acolo unde astfel de intimitate este de așteptat, cum ar fi în baie sau vestiar. Plasamentul camerelor sau alte altor echipamente de supraveghere în acele zone ar fi cel mai probabil o intruziune în intimitatea angajaților”, explică această firmă de avocatură.

Contractele de angajare pot avea o clauză care menționează monitorizarea sau urmărirea iar în cele mai multe țări această practică este legală.

Cum să vezi dacă angajatorul tău te monitorizează.

Ca să vezi dacă șeful tău știe ce faci pe calculatorul companiei, ai foarte puține opțiuni. Majoritatea software-ului de supraveghere este ascuns destul de bine dar poți să verifici procesele care rulează în fundal pe calculatorul sau laptopul tău.

Dacă ai un dispozitiv pe care rulează Windows, tastele Alt+Ctrl+Del vor deschide managerul de taskuri. Dacă dai click pe tab-ul de Procese, poți vedea exact ce rulează pe dispozitivul tău și să cauți pe oGogle procesele care par suspecte.

Pe un MacBook, du-te la Utilităţi și deschide Monitorul de Activități să vezi orice tool care apare ca și consumând resurse din CPU sau RAM. O căutare rapidă pe internet a celor pe care nu le recunoşti s-ar putea să dezvăluie un software de monitorizare.

Dacă nu ți-a fost interzis în mod expres să faci asta, poți pune o bandă adezivă peste webcam atunci când nu ai nevoie de cameră.

Atâta vreme cât un viitor în care se muncește de acasă este plauzibil pentru numere mari de angajați în jurul lumii, supravegherea muncii remote devine cu rapiditate o normalitate, cu companii disperate să monitorizeze ce fac angajații în timpul zilelor de lucru.

Supravegherea telemuncii remote, o nouă realitate atât pentru munca de acasă cât și pentru mediile hibride de lucru.

Potrivit unui studiu făcut de ExpressVPN făcut pe 2000 de angajatori și 2000 de angajați implicați în regim de muncă hibrid sau remote, supravegherea telemuncii (munca remote) este o practică deja comună la locul de muncă, după doar 2 ani de la începerea pandemiei de COVID-19.

Acest studiu arată că majoritatea oamenilor nici măcar nu știu că șeful lor le monitorizează activitatea. Unul din trei oameni nu cred că angajatorii lor le monitorizează în mod activ activitatea online, iar 15% nici măcar nu știau că asta este posibil.

Camera de supraveghere

Dar pentru cei care știu că munca lor de acasă este monitorizată, stresul supravegherii lucrului de la distanță deja le impacteaza starea mentală.

Majoritatea angajaților (56%) simt stres și anxietate datorate supravegherii comunicațiilor lor de către angajator. De fapt, 41% se întreabă constant dacă sunt urmăriți , iar 32% își iau mai puține pauze din această cauză.

În acest peisaj, este clar că dezbaterea pe telemunca și viitorul lucrului de acasă ar trebui să includă de asemenea “intimitatea” ca punct principal de discuție.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top