Digital Living

Vor scădea prețurile la plăci video? Cum poți evita efectele provocate de criza semiconductorilor

Vrei să-ți faci un upgrade la PC-ul tău de gaming anul acesta? Sau poate placa ta video curentă este inutilă? Să cumperi o placă video nouă e o idee bună dar alegerea momentului în care o faci este cel mai important lucru, în condițiile în care prețul plăcilor video a tot crescut în ultimii ani. Deci, când vor scădea prețurile la plăci video? Ce poți face între timp? Aici ai câteva răspunsuri și sugestii.

De ce sunt prețurile plăcilor video atât de mari în 2022?

Problema nu este că prețurile plăcilor video sunt extrem de mari în 2022, ci faptul că au crescut constant din 2021.

În mare parte, această creștere a prețurilor a fost cauzată de pandemie, care a întrerupt lanțul de alimentare (acel supply chain despre care citim peste tot). Totuși, sunt mai multe aspecte de luat în considerare.

În multe țări, de-a lungul pandemiei, mulți oameni s-au apucat sau reapucat de gaming, deci au decis să-și facă upgrade la PC-uri. Alții s-au concentrat pe minarea de criptomonede iar plăcile video s-au vândut ca pâinea caldă. Adaugă asta la problema speculanților și poți vedea de ce prețurile la plăci video sunt mari peste tot.

Cu toate astea, o scădere mică a prețurilor a fost observată în ultimele 2 luni.

Când vor scădea prețurile la plăcile video?

Declinul a fost ușor de observat în februarie și a devenit și mai evident în martie. Plăci precum GeForce RTX 3080 au scăzut la 1000$ la anumiți retaileri care – îți vine să crezi – au preturi mai mici chiar și decât eBay!

Asta nu înseamnă că eBay nu a simțit schimbarea – prețurile plăcilor video din generațiile anterioare au scăzut cu 12.5%. Atunci când te uiți la plăci video individuale, o să observi că au scăzut în medie cu cel puțin 9%.

Ca să-ți faci o idee despre unde te situezi, prețul mediu de vânzare pe eBay pentru o placă video a fost luna trecută de 983$, mai puțin decât 1094$ în Ianuarie. Prin comparație, plăcile AMD au avut un preț mai mare decât cele nVidia – de la 13% la 9%.

Fluctuațiile în criptomonede au afectat fără discuții piața plăcilor video dar, chiar și în timp ce Bitcoin și Ethereum își revin, profitabilitatea minării este destul de mică. Prin urmare, prețul plăcilor video ar trebui să continue să scadă.

Adaugă asta la seriile de plăci video noi pe care AMD, Nvidia și Intel urmează să le lanseze și este cel mai probabil să vezi și mai multe scăderi de preț, în condițiile în care companiile vor fi nerăbdătoare să scape de stocul existent.

Părerea noastră? Până în august, plăcile video s-ar putea vinde la preț de listă, acel MSRP pe care nu l-am mai văzut de mult.

Când se va termina criza de plăci video?

Vești bune pentru gameri – minerii își pierd interesul pentru plăci video. Dacă în 2021, foarte multe plăci video s-au dus direct la fermele de mining, anul acesta, volumul existent pe piață vândut individual oamenilor este în creștere, arătând că există într-adevăr cerere.

Desigur, asta s-ar putea să nu conteze la fel de mult pe cât ai crede dacă te gândești să-ți cumperi cea mai nouă placă video mai târziu anul ăsta, chit că este o Ada sau una RDNA3.

Cum să verifici ce placă video ai?

Nu ești sigur ce placă video ai în calculatorul tău? Uite câteva metode pentru a afla aceasta informație rapid.
Din Windows Device Manager, Du-te la Start – Device Manager și dă click pe meniul drop-down aproape de Display adapters. Ar trebui să-ți vezi placa video imediat. Ca să vezi cine a fabricat-o, dă click dreapta pe ea iar detaliile ar trebui să apară în Proprietăți.

  1. Din Windows Task Manager. Apasa Ctrl + Alt + Del și alege Task Manager. Acolo, în fereastra pop-up, du-te la tabul de Performance și selectează GPU. Aici poți vedea de asemenea cum este folosită placa video și temperatura curentă.
  2. Din Windows System. Du-te la Start – Settings și alege System. De acolo, selectează Display și Advanced display settings. La informația din display o să vezi ce placă video ai instalată alături de alte metrice.

Cum să faci Overclock la placa video.

Dacă nu vrei să aștepți până la finele verii că să cumperi o placă video nouă, atunci îi poți face overclock celei actuale.

Să cumperi o placă video la mâna a doua nu este cea mai inteligentă mișcare, nici dacă este cea mai ieftină, mai ales până nu realizezi riscurile care vin cu asta și nu ai o înțelegere perfectă a plăcii pe care o ai sau opțiunile disponibile în comerț. 

Deci cum îți poți împinge placa video până la maxim? Cum poți obține viteza maximă și efecte vizuale mai bune din ceea ce deţii deja? 

Îi faci overclock! Acest proces este relativ ușor și sigur zilele astea și e cam greu să strici ceva.

Aici sunt pașii de care ai nevoie să faci overclock plăcii video:

  1. De început, fă un benchmark pentru performanţa implicită. Asta îți va da o idee despre punctul de plecare și te va ajuta să înțelegi mai bine care sunt limitele plăcii tale video la final.
  2. După aceea, trebuie să te decizi la un tool pentru overclocking precum MSI Afterburner sau EVGA Precision XOC sau AMD Overdrive dacă ai o placă video AMD.
  3. Acum deschide programul și urcă temperatura la maxim și ridică limita de putere să zicem, cu 10%, ca să nu forțezi nota prea tare.
  4. Du-te oriunde de la + 5 – 50 Mhz să vezi dacă overclocking-ul funcționează cum ar trebui. Fii curajos și alege + 50 Mhz.
  5. Acum fă un stress test plăcii video. Nici un artefact? Bun, atunci poți continua către următorul pas.
  6. Ridică viteza iar și iar, de fiecare data cu 10Mhz, uitându-te atent la ce rezultate primești. Îți crashează jocul sau își dă restart laptopul? Acela este maximul pe care placa ta video îl poate da. Așa că…
  7. Reduce numărul cu 10 Mhz.
  8. Acum lucrează cu memoria plăcii – fă-i overclock între 10-15% ca să-i ridici performanța.
  9. Ai atins o limită? Verifică temperatura și limita de putere ca să atingi maximul pe care ți-l poate oferi. După care testează din nou. Ține minte, maximum de overclock variază de la placă video la placă video.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top