Futurism

Robotul Disney care se uită în ochii tăi

Uncanny valley e numele unui fenomen frecvent întâlnit în robotica. “Valea stranie”, cum s-ar traduce la noi, e sentimentul ciudat pe care îl simți atunci când privești niște obiecte robotice, artificiale, care încearcă să imite ființe vii, în special oameni, dar ceva lipsește în prezentarea lor.

În cele mai multe cazuri, ceea ce le dă de gol este privirea rece și expresiile faciale nenaturale. Disney speră să treacă peste acest sentiment bizar cu ajutorul unui bust uman audio animatronic. Acest robot menține contact vizual direct cu privitorul. De fapt, pare mai degrabă că se holbează direct în sufletul tău, un efect evident straniu.

Figurinele animatronice de la Disney au fost cireaşa de pe tort a parcului lor tematic, ca să zicem așa. Minuni ale tehnologiei, roboții au dat viață unor întregi lumi Disney, chiar dacă știm cu toții la ce ne uităm mai exact – o mașinărie.

Ei bine, curand se poate ne va fi și mai greu să distingem între robot și om. 

Disney Research, în colaborare cu California Institute Of Technology și University Of Illinois At Urbana-Champaign, a prezentat cel mai nou proiect al lor în acel domeniu – acest bust uman audio animatronic care imită privirea umană și mișcările capului.

În momentul acesta, dezbrăcat de carne și alte accesorii, nu există nici o îndoială că ne uităm la o mașinărie. Cu toate astea, este greu să nu te lași impresionat de similitudinile ei față de comportamentul uman.

Când începe să se uite la tine, vei deveni și mai speriat. De ce? Păi, robotul este în stare să copieze intensitatea privirii umane și particularitățile ei. De exemplu, robotul se va uita diferit la tine atunci când citește, privește, se implică sau înțelege. 

Exact precum o ființă umană, privirea i se va mișca de colo colo, deci atunci când vorbește cu tine nu va menține un contact vizual perfect. Fluctuațiile în intensitatea privirii depind de mișcările pe care le detectează senzorul camerei situate pe corpul lui.

“Dată fiind importanța unei priviri în interacțiunile sociale precum și abilitatea sa de a comunica percepția stărilor și a formelor, este aparent că privirea poate functiona ca o unealtă importantă pentru un caracterul unui robot interactiv”, explică studiul.

Implementarea privirii la care a lucrat Disney Research este o parte integrală a obiectivului lor să dezvolte roboți capabili să dea “iluzia vieții”, practic păcălind vizitatorii să creadă că sunt oameni adevăraţi.

Cine nu ar vrea să pășească într-un parc tematic ca Disneyland și să se simtă ca acasă, fară nimic artificial în jur?

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top