Digital Living

Tricourile făcute din plante, pe care le ingropi apoi în grădină

tricou din plante si alge

Vrei să investești în piese de modă sustenabilă și să trăiești fără a produce atât de multe deşeuri? Acest tricou bazat pe plante ar putea fi o soluție pentru amândouă dilemele.

Vollebak, producătorii hanoracului și jachetei de puf indestructibile, reinventează moda încă o dată.

Compania a creat primu tricoul făcut în totalitate din plante. Mai exact, au creat un material făcut din pulpa de eucalipt și fag, lemne provenite din păduri gestionate sustenabil, și alge care au crescut în bioreactoare.

Plant Based Shirt

Datorită acestor materiale, tricoul de 105 euro poate servi drept mâncare pentru viermi cu ușurință, el putând-use descompune în doar 12 săptămâni.

Dar cum poți transforma plantele în cerneală? Vollebak a fost inspirat de algele Kenyene. Pentru a le separa, au folosit un bioreactor in care treceau apa printr-un filtru, separând algele și obțînând un material păstos.

Acea pastă a fost după aceea uscată în aer liber și transformată într-o pudră, care apoi era amestecată cu apa pentru a produce cerneală. Asta e doar o parte din proces. Cerneala verde a fost aplicată unui tricou alb făcut din pulpă de eucalipt și fag. Fiecare bucată de scoarţa a fost obținută din păduri sustenabile care deţin certificare PEFC.

Plant and Algae shirts

Daca acest proces de descompunere naturală nu ți se pare destul de poetic, gândește-te și la acest aspect: fiindcă algele sunt un material organic, verdele din cerneala obținută va dispărea în timp. La fel cum algele trec printr-un ciclu al vieții și morții, la fel și acest tricou își va schimba culoarea în timp, până este gata ca, la rândul lui, să fie îngropat și să reintre în cercul naturii.

E ceva cu totul diferit față de îmbrăcămintea normală, a cărei producție produce o poluare semnificativă și care, o data uzată, ajunge să zacă sute de ani într-o groapă de gunoi.

Cum va arata tricoul după ce îl porți mult timp? Numai tu vei ști. Iar atunci când va trebui să vă despărțiți, așa cum Vollebak spune, ține minte: “pune-l în grămada de compost. Acolo se vă descompune natural, prin procesul de biodegradare, și se va transforma într-un sol care va ajuta plante noi să crească.”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top