Într-o mișcare ce face parte din planul lui Emmanuel Macron de a stimula investițiile în energie regenerabilă, Franța tocmai a adoptat o lege care obligă proprietarii de parcări mari să le acopere cu panouri solare. Inițiativa ar putea furniza suficientă energie regenerabilă pentru a alimenta milioane de case din Franța.
Noua legislație, aprobată de Senat săptămâna aceasta, cere ca toate locurile de parcare între 80 și 400 de locuri să fie acoperite cu panouri solare. Pentru a face acest lucru, începând cu iulie 2023, proprietarii au la dispoziție cinci ani pentru a se conforma cerințelor.
Citește și: SUA vor furniza României prima centrală nucleară modulară la preț redus
Pentru parcările mai mari, cu peste 400 de locuri, legislația cere ca, în termen de maxim 3 ani după iulie 2023, cel puțin jumătate din suprafața acelor parcări să fie acoperită cu panouri solare.
Sancțiunea pentru nerespectarea legislației va fi de 50 de euro, per loc, pe lună. Asta ar însemna că o parcare de 80 de locuri va fi amendată cu 48.000 de euro pe an.
Mișcarea nu numai că va reintroduce în rețea mai multă energie regenerabilă, dar va oferi și adăpost mașinilor în zilele toride de vară sau în timpul ninsorilor.
Guvernul spune că planul, conceput pentru a viza zonele uriașe de parcare din jurul centrelor comerciale și gărilor, ar putea genera până la 11 gigawați – echivalentul a 10 reactoare nucleare.
Nu numai companiile publice vor instala cantități masive de panouri solare în Franța, ci și cele publice. Serviciul feroviar național din Franța intenționează să instaleze 190.000 de metri pătrați de panouri solare până în 2025, ceea ce ar reduce cu 25% consumul de energie tradițională, pe bază de combustibili fosili.
Citește și: Cele 20 de companii care creează mai mult de 50% din deșeurile de plastic din lume