Special Interest

O nouă plantă modificată genetic curăță poluanții la fel de bine ca alte 30 de plante la un loc

neoplant neo p1 stand

Îți poți lua un purificator de aer estetic și ieftin de la Ikea, dar, datorită ingineriei genetice, ai putea avea o nouă plantă pe balcon care face treaba la fel de bine.

Aruncă o privire la Neoplants, un startup care tocmai a introdus prima plantă modificată genetic ce poate filtra la fel de mulți compuși organici volatili (COV) ca un lot de 30 de plante renumite pentru capacitățile lor de filtrare.

Această Neoplantă arată ca un Pothos, o alegere populară pentru iubitorii de plante de pretutindeni, cunoscută și sub numele de „iedera diavolului” în Statele Unite. 

De fapt, neoplanta este un Pothos, doar că unul care a fost modificat genetic pentru a fi la fel de bun ca 30 de plante aprobate de NASA pentru abilitățile lor de a purifica aerul. 

Acest Pothos se numește Neo P1 și costă 180 dolari. Nu e o sumă modică dar, având în vedere ce poate face, pare mai mult decât corectă.

neoplant neo p1 pothos si stand

Neo P1 vine și cu un suport de auto-udare, numit Neoplants Shell, ce permite aerului să pătrundă la rădăcini pentru a fi purificat. Planta în sine  are nevoie de udare doar o dată pe lună în timpul iernii și o dată la două săptămâni în timpul verii. Având în vedere noutatea tehnicii, cerințele minimale și funcționalitatea în sine, de purificator de aer ecologic, 180 de dolari pare un preț corect.

Deoarece compușii organici volatili sunt molecule care provin din majoritatea materialelor sintetice, de la vopsea, la mobilier sau materiale de construcție sau de curățare, purificatoarele de aer filtrează cu greu particule atât de mici. Plantele, în schimb, le pot absorbi și metaboliza cu ușurință.

Un raport NASA din 1989 a indicat că plantele pot fi o armă utilă pentru poluarea interioară și a numit câteva specii care sunt deosebit de eficiente în eliminarea COV, cum ar fi crinii păcii, plantele-păianjen sau iedera diavolului. Dacă arunci o privire prin orice scară de bloc, sigur veii vedea o specie de genul acela.

Startup-ul Neoplants a luat una dintre aceste plante, popularizată de recomandările NASA, și, folosind ingineria genetică, i-a mărit capacitățile dramatic.

Pentru a atenua temerile legate de potențiala eliberarea unei specii invazive, pentru că planta poate fi înmulțită la fel ca oricare alta, inginerii de la Neoplants spun că au lucrat doar cu părțile genomului care se ocupă de purificarea aerului. 

Mai exact, au modificat microorganismele din rădăcinile plantei. Ei au introdus gene de la bacterii extremofile ce mănâncă substanțe chimice toxice pentru a crește capacitatea plantei de a metaboliza poluanții precum COV.

neoplante

„Nu-i oferim nici un avantaj de selecție naturală plantei. Nu o facem să crească mai repede, nu îi creștem rezistența la pesticide”, a spus Patrick Torbey, directorul tehnic al Neoplants, asigurând potențialii cumpărători că „nu atingem nimic din toate astea”. Singurele părți modificate din genom sunt cele care se ocupă de captarea substanțelor toxice.

Neoplants intenționează să aplice tehnica și pe alte pplante, dar nu a spus ce specii vor proiecta în continuare. Pentru că, la fel ca și Pothos-ul original, P1 este toxică pentru animalele de companie, Neoplants au au adăugat pe site-ul lor că lucrează și la o plantă pet-friendly.

Dacă vrei o asemenea plantă, înscrie-te pe site-ul lor pe lista de așteptare. Acolo vei vedea și un cronometru care indică timpul rămas până la următorul anunț oficial.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top