Futurism

Poți ghici cine e real? Aceste fotografii generate de AI te învață să descoperi falsurile

who is real game

Cu tot mai multe deepfake-uri pe net și cu imaginile generate de AI care devin aproape imposibil de distins de cele reale, acest site e o unealtă valoroasă pentru a te învăța cum să identifici imaginile generate de computer.

Poți să spui care portret este adevărat și care e generat de o unealtă de inteligență artificială? Acest site te pune să alegi dintre două fotografii care, la prima vedere, par portrete normale.

Problema este că una dintre ele este realizată de software-ul StyleGan și nu este o fotografie a unei persoane reale, ci un compozit din mai multe fotografii folosite de acel AI.

Inițial, ai putea crede că ambele fotografii sunt cu oameni reali, dar, dacă te uiți cu atenție, sunt câteva detalii care dau de gol imaginile AI.

Primul lucru de care ar trebui să ții cont e fundalul portretului. Fotografiile cu oameni reali au fundaluri în care poți să îți dai cât de cât seama de ce se întâmplă în el, în timp ce fotografiile generate de inteligența artificială au de obicei un fundal abstract sau ciudat. Asta se întâmplă deoarece imaginea este un compus din alte imagini, iar AI-ul s-a concentrat pe a crea personajul din portret, nu și contextul în care acela ar fi fost fotografiat.

Același lucru este valabil și pentru detaliile portretului. Dacă vezi o trăsătură facială ciudată, cum ar fi o pată pe dinți sau o pupilă prea dilatată, artefacte în jurul părului sau haine șifonate într-un fel ciudat, acestea sunt indiciile care îți spun că imaginea este doar un compozit generat de AI.

Ca exercițiu, încearcă să ghicești care față este reală de 10 ori, apoi spune-ne ce scor ai în comentarii. Eu am nimerit 8 din 10, pentru că unele dintre comparații chiar erau imposibil de deslușit chiar și folosind acele indicii.

Acest site a fost lansat în 2019 de Jevin West și Carl Bergstrom de la Universitatea din Washington, ca parte a proiectului Calling Bullshit. Același nume o are și cartea lor, ce își propune să promoveze un scepticism informat într-un peisaj din ce în ce mai dominat de dezinformare.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top