Gadgets

Review Xiaomi Mi Mop 2 Lite: Ieftin și bun pentru cei cu o casă deja ordonată

xiaomi mi robot vacuum mop 2 lite

Vrei un robot aspirator care poate șterge și podelele? De obicei, un singur aspirator cu ambele funcții costă destul de mult, dar, în cazul Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite de la Xiaomi, ai totul la mai puțin de 1000 lei.

Am petrecut două săptămâni uitându-ne la Mop 2 Lite cum freacă podelele – și iată cum a mers treaba.

Pe scurt, aici sunt avantajele și dezavantajele, iar dacă dai un scroll vezi mai multe impresii.

Avantaje Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite: 

  • Design super subțire, de sub 85 mm, chiar și atunci când se ridică pentru a trece peste obstacole, deci intră sub majoritatea mobilierului
  • Rezervor mare de praf care trebuie golit doar la câteva zile
  • Ușor de curățat rezervorul de praf și cârpa de mop
  • Consumabile ieftine

Dezavantaje Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite:

  • Se chinuie să-și amintească harta în case mai mari și/ sau aglomerate
  • Va rămâne întotdeauna blocat în cabluri și uscătoare de rufe 
  • Trebuie să configurezi manual zonele de restricție, astfel încât să nu ude covorul
  • Nu e cea mai bună alegere pentru casele cu mai multe animale de companie
Xiaomi mi robot mop 2 lite

Teste Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite

În cutie, găsești aspiratorul robot în sine, stația de încărcare, care este mult mai mică decât la modelele vechi de robot Xiaomi, rezervorul de apă deja echipat cu o cârpă de mop și un manual.

Există, de asemenea, o pungă care vine cu o cârpă de mop de rezervă și o perie pentru curățarea periei laterale a aspiratorului – cea care se rotește.

încărcătoare robot xiaomi aspiratoare

Încărcătoarele Xiaomi – originalul vechi vs Mop 2 lite (dreapta sus) și Mop 2 Pro (stânga sus)

Era bine dacă Xiaomi ar fi inclus un filtru HEPA de rezervă sau o altă perie laterală (din moment ce aceasta se deteriorează destul de ușor dacă aspiratorul rămâne blocat în cabluri). Cu toate astea, m-am bucurat că vine totuși cu două cârpe de mop, ca să poți alterna atunci când speli una. Din fericire, consumabilele sunt ieftine și ușor de înlocuit, așa că e ok să nu fie incluse în pachet dacă asta înseamnă că aspiratorul e mai ieftin.

Și chiar e. 

În doar câțiva ani de când aspiratoarele robot au cucerit lumea, Xiaomi a lansat mai multe modele pentru a acoperi orice buget. În acest caz, Mop 2 Lite este greu de învins ca preț, având în vedere că nu numai aspiră, ci face și o treabă ok la curățarea unei podele. Este, de asemenea, una dintre cele mai subțiri opțiuni de pe piață și poate încăpea sub majoritatea tipurilor de mobilier ridicat de la podea. 

Ce face Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite

Mop 2 Lite e compatibil cu asistentul vocal, dar nu am testat asta fiindcă eram răcita și n-aveam nici o șansă ca Google Assistant să mă înțeleagă. În plus, deși am destul de multe dispozitive inteligente prin casă, refuz să mă pun la discuții cu obiecte neînsuflețite, fie c-or fi ele viitorii mei stăpâni. Oricum, pentru pasionați, aplicația Xiaomi Home te lasă să adaugi aspiratorul în ecosistem, să îl incluzi în rutine de automatizare și programe mai complexe. Bineînțeles, îți arată când trebuie schimbate consumabilele.

În orice caz, merită remarcat faptul că Mop 2 Lite are compatibilitate cu asistentul vocal, considerând prețul pe care-l are. 

Dar acum să trecem la motivul pentru care ai lua fapt un aspirator robot: pentru a-ți ține casa curată.

Poate Mop 2 Lite să o facă? Da, dar numai dacă ești minimalist.

Ca să fie clar cum a mers testul meu cu Mop 2 Lite, aspiratorul a fost testat într-o gospodărie care face chiar și aspiratoarele robot de ultimă generație, de 1000 de dolari, să plângă și să se roage ca Skynet să vină să-i scape de chin. Este un apartament de aproximativ 70 mp cu trei camere și trei pisici și toate căsuțele, jucăriile și bolurile posibile pe podea.

Secretul pentru a deține un aspirator robot e că trebuie să fii rezonabil de ordonat din prima. Asta înseamnă că nu au rămas șosete nicăieri pe podea, deoarece aspiratorul se îneacă. Fără cabluri, deoarece se îneacă. Fără obstacole în general, pentru că e mai rău ca un copil mic. În mod ideal, ai mobilierul cu picioare, suficient de înalt ca robotul să poată să treacă pe sub el.

La mine, Mop 2 Lite a găsit o casă care a fost pregătită să-l întâmpine pe cât se putea de bine. Am un robot Xiaomi Mi Robot de șase ani (și încă e perfect), așa că am reușit să fac locul suficient de ok. Majoritatea dulapurilor sunt ridicate, cablurile sunt ascunse și, fără a ține cont de pisicile care fură șosete cu care să se joace, există puține pericole de sufocare pentru un robot aspirator. Sau așa credeam.

Din păcate, jumătate din timpul petrecut cu Mi Mop 2 Lite a fost traumatizant atât pentru aspirator, cât și pentru mine. Robotul a țipat îndelung și m-a tot rugat să-l ajut să se deblocheze, iar eu am petrecut și mai mult timp blestemându-l pentru că a rămas prins în același loc iar și iar. Până la urmă, vrei nu vrei și tot ajungi să te cerți cu un obiect.

Problema?

Navigație Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite

Spre deosebire de modelele mai scumpe, cum ar fi Mi Robot Vacuum 2 Pro, care navighează folosind un sistem laser LDS, Mop 2 Lite folosește o combinație de giroscop și cameră. Camera din partea de sus folosește liniile tavanului pentru a naviga. Asta ar fi ok într-o cameră minimalistă, dar nu merge așa bine când podeaua e plină de mobilier, cutii, boluri cu mâncare etc șamd.

camera xiaomi mi robot mop 2 lite

Timp de două săptămâni, Mop 2 Lite s-a lovit de fiecare perete, ușă și picior de mobilier posibil, încercând să-și facă treaba. Mai rău, deși Mop 2 Lite poate sări peste unele obstacole de până la 2 cm înălțime, nu poate detecta ce obstacole poate depăși. Dar vrea. E ambițios tare.

Asta înseamnă că s-a blocat iar și iar în aceleași două locuri: ușa de la balcoane, care are un prag care merge de la 1 până la aproximativ 5 cm înălțime, și bietul uscător de rufe. Dacă acel obiect era om, ar fi acum la terapie.

Într-o curățenie de 40 de minute, Mop 2 Lite a reușit să rămână blocat în uscătorul de rufe de 5 ori. Într-un final, a început să-l târască încet dar sigur, scoțând un zgomot înfiorător. 

Mop 2 Lite are o autonomie mare a bateriei

Mop 2 Lite are o autonomie mare a bateriei

De ce era încă uscătorul acolo? Din păcate pentru prietenul meu robot, toamna hainele au nevoie de câteva zile pentru a se usca complet, așa că uscătorul de rufe e mereu întins.

Dacă vrei un aspirator robot ca Mop 2 Lite deși folosești intens uscătorul, te sfătuiesc insistent să îi blochezi cu ceva, orice, accesul robotului în partea aia de cameră.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite Putere de aspirare

Mi Mop 2 a făcut o treabă grozavă în curățarea părului de animale de pe parchet și gresie, dar pe covorul persan, chiar și la putere de aspirație maximă, a îndepărtat mai puțin de jumătate din părul de câine.

Desigur, aceasta este o problemă cu majoritatea aspiratoarelor robot, indiferent de preț, iar cei cu animale de companie știu deja că lupta împotriva blănii slăbite este una care necesită mai multe arme. 

Pentru cineva a cărui casă este în mare parte parchet, gresie sau linoleu, Mi Mop 2 va aspira cam tot ce întâlnește. Datorită puterii sale de aspirare de 2200 pa, a prins cam tot ce a întâlnit, chiar și fasolea vărsată în bucătărie. 

Folosind peria laterală și un dans aparent haotic, dar eficient, Mi Mop 2 a reușit chiar să curețe și o parte din praful din colțurile camerei, ceea ce e impresionant cam pentru orice robot.

Puterea de aspirare Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite Praf 

Unul dintre lucrurile pe care Xiaomi le-a făcut bine mereu a fost includerea unui recipient mare pentru praf – asta se aplică și aici. 

Compartimentul de praf Mi Mop 2 Lite s-a umplut după două curățenii complete de aproximativ 80 mp în aceeași zi, iar mare parte din rezervor era plin de păr de pisică. Pentru curățenia de întreținere, ar trebui să goleșc rezervorul doar la două, trei zile, ceea ce e super ok, pentru că îmi imaginez că cei fără animale de companie ar face-o mult mai rar de atât.

În ceea ce privește mopul, este un bonus ok. Totuși, după părerea mea, e cumva mai multă bătaie de cap decât merită, așa cum e cazul majorității aspiratoarelor robot care vin cu mop.

Aici, rezervorul ține cam 200 ml, dar Xiaomi te descurajează să folosești orice soluție de curățare în afară de apă. Din nou, așa e cam cu mai toți roboții cu mop, chiar și cei super scumpi și specializați pe spălat pe jos, cum ar fi Deebot X1 Turbo.  Pentru a nu degrada compartimentul pentru lichid sau alte componente cum ar fi cele din cauciuc, nu ai voie decât apă, preferabil filtrată.

Aici, din moment ce vorbim despre un dispozitiv entry-level, cu un preț foarte mic, Mi Mop 2 Lite face minimul. Nu spală efectiv pe unde trece, ci trage cârpa de mop ușor umedă pe podea pentru a șterge praful.

xiaomi mi robot mop 2 lite mop

Rezervorul de mop abia se observă

Poți regla nivelul de ștergere de la low la medium sau high, adică nivelul de apă consumată. La cel mai mic nivel, abia se vede o urmă pe podea pe unde tocmai a trecut, la mediu lasă o dâră ușor umedă, iar la high chiar pare că ai dat bine cu mopul clasic. Un rezervor plin ajunge cam la trei curățări de 40 mp, așa că mai mereu va fi ceva apă în container. Din cauza asta și fiindcă rezervorul are un design cam ca un labirint la interior, nu prea poți să golești niciodată apa complet. 

Cât de bine spală Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite Fiindcă nu vibrează rezervorul și nu are o cârpă rotativă, de exemplu, ca să poată insista asupra petelor, singura curățare mecanică pe care Mi Mop 2 Lite o face e doar prin ștergere. Rezervorul cu apă și mop a curățat câteva picături de cafea și o pată dubioasă de pe podeaua sufrageriei. În bucătărie, picăturile de grăsime veche au rămas acolo chiar și după trei runde consecutive. 

xiaomi mi robot mop 2 lite mopping

O rezervă mop după 2 săptămâni și aproximativ 10 rutine complete de curățare

Poți face cum am făcut eu, și anume să mergi înaintea robotului și să dai cu un spray cu soluție de curățare peste petele dificile, iar Mi Mop 2 Lite să vină din urmă cu apă pentru clătire. Asta a mers la majoritatea curățeniei dar nu chiar la margini și colțuri fiindcă na, bietul e rotund și chiar nu are cum să ajungă acolo.

Rezervorul de apă în sine ar fi fost bine să aibă un design mai simplist ca să-l poți goli când pleci de acasă mai mult, dar înlocuirea mopului e rapidă. Are o cusătură care alunecă direct într-un șanț și se prinde cu un arici de rezervor. Mopul se clătește foarte ușor cu un pic de apă și săpun – și chiar ar trebui să faci asta după fiecare folosire. O cârpă ușor umedă lăsată peste noapte pe aspirator va prinde un miros ciudat până a doua zi.

Merită Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite?

Dacă te aștepți la curățenia casei totală și cu minim de efort din partea ta, Mi Mop 2 Lite nu e alegerea potrivită. Ca dispozitiv entry-level fără dock de golire, nici nu a fost gândit pentru asta.

Aplicația are, de asemenea, probleme în a salva harta casei, așa că, de la o zi la alta, robotul va curăța o suprafață diferită. La mine acasă, un mop pentru toate zonele, de exemplu, a durat 46 de minute pentru 27 de mp într-o zi, apoi 42 de minute pentru 22 de mp a doua zi, fiindcă unele pachete lăsate pe hol l-au făcut să se piardă.

Cu toate astea, dacă ai o casă foarte ordonată și vrei doar un aspirator robot care te lasă să stai mai mult timp între curățeniile pe bune, profunde, Mi Mop 2 Lite este o alegere bună.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Review Xiaomi Mi Mop 2 Pro: perfect ca să scapi de mop și găleată - techthelead.ro

  2. Pingback: Xiaomi 13 review: superb și scump tare - TechTheLead

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top