Știință

Sângele cultivat în laborator intră acum în primele studii clinice din lume

pungi transfuzie de sange

O adevărată rază de speranță pentru persoanele cu grupe de sânge rare, sângele cultivat în laborator intră acum în primele studii clinice din lume. Dacă sângele creat în laborator pe baza celui donat de oameni va fi acceptat de organismul uman, transfuziile pentru cei cu grupe de sânge rare ar putea deveni mult mai ușor de făcut.

Unele tipuri de sânge sunt atât de rare încât, potrivit profesorului Asey Toye de la Universitatea din Bristol, „s-ar putea să existe doar 10 persoane în țară” capabile să doneze – spune el referindu-se la Marea Britanie. 

BBC continuă să explice că, de exemplu, pentru grupa sanguină „Bombay”, există doar trei unități în stoc în toată Marea Britanie. Acest lucru s-ar putea schimba odată cu apariția sângelui crescut / cultivat în laborator, care este acum testat în studii clinice. El le este dat oamenilor în cantități foarte mici pentru a vedea cum reacționează corpul lor la transfuzie. 

BBC explică pe scurt modul în care oamenii de știință de la Bristol, Cambridge, Londra și divizia NHS Blood and Transplant sunt capabili să cultive sânge într-un laborator: 

„Încep cu o donație normală de sânge (în jur de 470 ml). Apoi, niște “mărgele” magnetice sunt folosite pentru a extrage celule stem flexibile, care sunt capabile să devină globule roșii. Aceste celule stem sunt încurajate să crească în număr mare în laborator, iar apoi sunt ghidate să devină globule roșii.”

Acest proces folosește aproximativ o jumătate de milion de celule stem, care sunt apoi transformate în 50 de miliarde de celule roșii din sânge. După filtrare, oamenii de știință pot obține aproximativ 15 miliarde de celule roșii gata pentru transfuzii din acea donație inițială. 

În acest moment, două persoane au participat la studiu clinic, ce va avea cel puțin 10 voluntari. Voluntarii primesc două transfuzii mici de 5-10 ml de sânge, una cu sânge obișnuit și una cu sânge cultivat în laborator, ambele etichetate cu o substanță radioactivă. 

Această substanță va permite cercetătorilor să urmărească cât de mult rezistă sângele în corpul uman, deoarece celulele roșii din sânge sunt de obicei înlocuite de organism după aproximativ 120 de zile. 

Ei speră că sângele crescut în laborator va fi mai rezistent decât cel normal, provenit 100% din donații. 

În acest moment, marea întrebare este „cât de accesibil este sângele cultivat în laborator?”. Potrivit BBC, o donare de sânge costă sistemul medical din Marea Britanie (NHS) în jur de 130 de lire sterline. Cultivarea sângelui într-un laborator va fi mult mai costisitoare, deși cercetătorii nu au dezvăluit încă prețul așteptat. 

Indiferent de cost, descoperirea are un potențial semnificativ de a revoluționa asistența medicală, în special pentru tipurile de sânge rare și cele afectate de boli precum anemia falciformă (siclemia).

Citește și: Un român a câștigat o competiție MIT cu o mască care poate detecta particulele virale infecțioase și temperatura corpului

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top