După ce a șters mulțime de imagini generate de AI, acum știm de ce: Shutterstock va începe să le vândă oficial.
Cea mai mare bancă de imagini de stoc tocmai a intrat într-un parteneriat cu OpenAI. Compania va folosi pe platforma sa cel mai faimos instrument de inteligență artificială folosit ca generator de imagini – DALL-E 2 de la OpenAI.
Mai important, Shutterstock interzice în mod oficial vânzarea pe site-ul său arta generată de AI prin orice unelte care nu sunt DALL-E 2, permițând exclusiv folosirea acestui tool.
Pentru a răspunde criticilor artiștilor ale căror lucrări au fost preluate de DALL-E 2 pentru a genera imagini AI, Shutterstock va implementa ceva numit „Fondul Contribuitorilor” (Contributors Fund). Prin acesta, compania intenționează să compenseze munca originală depusă de artiști umani.
Când unealta DALL-E 2 va folosi creațiile acestora pentru a crea lucrările sale derivative, fotografii, artiștii și designerii vor fi plătiți – deși nu e clar cât.
Totodată, nu este clar dacă artiștii care își vând creațiile pe Shutterstock vor avea opțiunea să nu participe la program, nepermițând AI-ului să le folosească munca.
„Mijloacele de exprimare a creativității evoluează și se extind constant. Recunoaștem că este marea noastră responsabilitate să îmbrățișăm această evoluție și să ne asigurăm că tehnologia generativă care conduce inovarea se bazează pe practici etice”, a declarat Paul Hennessy, CEO al Shutterstock, într-un comunicat de presă.
Acum, imaginile generate de AI prin unealta DALL-E vor concura cot la cot cu lucrările create de oameni pe Shutterstock, care au fost folosite pentru a realiza acele lucrări derivative.
„Cota pe care o primesc contribuitorii individuali va fi proporțională cu volumul conținutului și metadatelor lor care sunt incluse în seturile de date achiziționate”, a declarat un purtător de cuvânt al Shutterstock pentru The Verge.
Întrebat despre modul în care compania va aborda aceste probleme și posibilele provocări legate de drepturile de autor și de acordarea licențelor, purtătorul de cuvânt a spus că „deoarece modelele de generare de conținut AI valorifică IP-ul mai multor artiști și a conținutul acestora, dreptul de proprietate intelectuală asupra conținutului generat de AI nu poate fi atribuit unei singure persoane și trebuie, în schimb, să compenseze mai mulți artiști care au fost implicați în crearea fiecărei piese noi de conținut.”
Pe scurt, artiștii vor fi plătiți dintr-un fond comun și rămâne de văzut în ce măsură vor fi afectate câștigurile lor pe platformă, de vreme ce creațiile lor vor concura cu cele generate de AI.