Special Interest

RAM DDR4 vs DDR5 – Care sunt diferențele și dacă merită sa iti upgradezi PC-ul

ddr4-ddr5-ram

Chit că ești un PC gamer care încearcă să atingă performanțe de vârf sau cineva care încearcă să-și facă un upgrade la stația de lucru, este necesar să-ți ții calculatorul sau laptopul la curent cu cele mai noi progrese tehnologice. Sau nu trebuie?

Odată cu lansarea memoriilor RAM DDR5 la sfârșitul lui 2021, mulți se întreabă dacă este timpul să-și actualizeze sistemul sau dacă, în interesul bugetului, să sară o generație. Având în vedere că lipsa de chipuri se suprapune cu lipsa de memorii DDR5, o actualizare la DDR5 are mai multe inconveniente decât se aștepta. Deci merită?

Acestea sunt cele mai mari diferențe intre DDR4 şi DDR5 și pentru ce aplicaţii se merită să cumperi DDR5.

DDR4 vs DDR5 Diferente si actualizari esentiale.

Plăcutele de memorie DDR4 se opresc la 16GB dar DDR5 poate avea până la 64GB și chiar și 128GB.

Fără să întrăm în detalii tehnice, practic poți avea foarte mult RAM într-un singur slot de pe placa de baza.

DDR5 permite de asemenea mai multă eficienta la consum, cu un operare la un voltaj de 1.1V comparat cu consumul DDR4 de 1.2V. Pentru laptopuri și tablete, acest lucru s-ar putea traduce într-o durata de viață mai mare a bateriei.

Dacă vrei să te uiți la alte cifre, Tom’s Hardware a făcut o treaba extraordinara în a intra în cele mai mici detalii și benchmark-uri. Dacă doar vrei să afli dacă ar trebui să-ți actualizezi PC-ul, atunci citește mai departe.

Va face DDR5 o diferență pentru job-ul meu?

În teorie, da. În practică, depinde evident de ceea ce faci pe stația ta de lucru în fiecare zi.

DDR4 versus DDR5 pentru scopuri de productivitate are îmbunătățiri neglijabile în anumite programe și diferențe tangibile în alte aplicații.

Pentru a edita în Adobe Premiere Pro, în benchmarkul UL Procyon, Tom’s Hardware a găsit îmbunătățiri minimale de la DDR4 la DDR5.

În Crucial Technology DDR5(DDR5-4800 CAS 40) a ajuns la 7,780 iar la Mushkin Redline DDR5 (DDR4-4400 CAS 19) a ajuns la 7,780.

Pentru 7zip, arhivarea fișierelor a fost considerabil mai rapidă cu DDR5, cu aproape 20% mai rapid pentru fișierele foarte mari. Dacă job-ul tău implică mult transfer de date, atunci DDR5 merită.

Pentru designerii grafici, ilustratorii, fotografii care fac editare foto masiva și oricine care trebuie să folosească Photoshopul zilnic, diferența între DDR4 și DDR5 nu va fi evidentă.

Uitați-vă la aceste benchmarkuri de la PugetSystems.

benchmark puget systems

Cu toate acestea, aceeași companie a rulat benchmark-uri pentru Adobe After Effects, și a descoperit că editorii video pot avea o creștere a performanței – pana la 15%.

benchmark puget systems

Pentru editare video, PCMag a descoperit ca, în comparație cu o memorie folosită la scară largă DDR4-3600 CL16, un kit de DDR5-4800 CL40 ridica performanțele cu un infim 2% în Adobe Premier Pro, iar creșterea performanței în DaVinci Resolve a fost comparabil de mica.

Puteți vedea mai multe teste aici.

Va face DDR5 o diferență în gaming?

Va face dar probabil va veni cu un cost pe care mulți îl vor găsi greu de justificat pentru un upgrade de la DDR4. Având în vedere că memoria RAM nu este compatibilă cu sisteme mai vechi decât generația ei, va trebui să faci un upgrade la placa de baza.

Nici opusul nu va funcționa, nu poți folosi DDR4 într-un slot de DDR5. Acest lucru este ceva obișnuit pentru cei care caută performanțe de vârf, dar, în acest moment, pentru un PC de gaming, îmbunătățirile pe care le oferă DDR5 sunt minimale.

Techspot a testat 41 de jocuri, de la PUBG la Assassin’s Creed Valhalla (chiar și vechiul StarCraft II) și au descoperit că performanțele memoriei DDR4 nu justifică un upgrade la DDR5.

“Vedem ca în medie memoria DDR5 a oferit o creștere de doar 3% la 1080p, 2% la 1440p și doar 1% la 4K.” au spus editorii.

Mai mult de atat, acum doar o saptamana PCGamer a afișat titlul “DDR5 este în sfarsit relevant pentru gamingul pe PC.” Se refereau la primele stick-uri de memorie DDR5 cu o latenta CAS de sub-30.

Dacă vrei să-ți upgradezi PC-ul la DDR5, uită-te după memorie Trident Z5 RGB de la G.Skill, Trident Z5 și Ripjaws S5. Cu toate acestea, PCGamer notează totodată că latența redusă pe care ți-o oferă va fi tradusă în doar “câteva frame-uri pe secundă”.

Chiar și-așa, acest upgrade poate aduce după el și alte cheltuieli. În timp ce DDR4 şi DDR5 au același număr de pini (spre deosebire de de alte versiuni anterioare care mereu au modificat dispunerea pinilor) design-ul însuși diferă. Spre deosebire de tranziția de la DDR3 la DDR4 care a văzut plăci de baza ca Biostar H170Z3 și H150Z5 capabile să folosească ambele tipuri de RAM, este aproape imposibil să găsești o placă de baza care să folosească DDR4 şi DDR5.

O placă de baza care suporta DDR5, o altă mare cheltuială

Era Martie cand am văzut prima placa de baza dual RAM capabilă să suporte ambele tipuri de memorie, Onda H610M+ care suporta pana la 32 de GB de RAM.

Totuși, nu poate folosi ambele tipuri de RAM în același timp și are doar 2 sloturi pentru memorie.

Apuse sunt zilele unei tranziții ușoare unde aștepți ca prețurile la RAM să scadă și să apuci să pui mana pe unele mai mici când sunt la promoție. Trebuie să te angajezi la 32GB dintr-odată și, evident, acelea sunt mai scumpe.

O placa accesibilă care suportă DDR5 este încă greu de găsit. Pe Newegg, din aproximativ 30 de modele, noi nu am putut găsi decât 3 sub 250$. Majoritatea plăcilor de bază au un preț de aproximativ 400$ iar câteva au ajuns aproape de 1000$.

Toate ca toate, dacă plănuiești un upgrade la DDR5 asigură-te că incluzi în buget nu doar memoria RAM dar și o placă de baza compatibilă cu DDR5.

Acest utilizator Reddit a spus-o cel mai bine:

În acest moment “ieftin” și “DDR5” nu merg mână-n mână, este probabil ca producătorii să-și fi dat seama ca nu vor vinde nici o placă de baza DDR5 care să fie prietenoasă cu bugetul așa că nu şi-au bătut capul.

Ca perspectivă, poţi cumpăra un kit de 2x16GB de DDR4 pentru prețul unui singur stick de 8GB DDR5.”

Dacă bugetul este ceva de care ești foarte conștient, într-o competiție între DDR4 şi DDR5, DDR4 câștigă detașat de cele mai multe ori. Contează viteza memoriei RAM? Da, desigur. Este DDR5 cel mai bun RAM pentru gaming? După cum poți vedea, nu, nu în acest moment. Ca să te răsfeți, ia-ți cea mai rapida memorie DDR4 pentru cel mai bun raport calitate-preț.

Ca atare la începutul lui 2022, să plătești o primă de 100% pentru o creștere de performanța de maxim 20% este ceva ce doar un profesionist sau un entuziast serios ar putea justifica.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top