Tech în RO

Un cont de Instagram fără sfârșit, care îi aduce un omagiu lui Brâncuși, invită alți artiști să participe

Doi artiști români i-au adus un omagiu celebrului sculptor Constantin Brâncuși la aproape un secol după ce a realizat una dintre cele mai celebre lucrări ale sale: Coloana Infinitului. Au folosit Instagram pentru a continua rubrica lui Brâncuși, într-un mediu în care infinitul este o posibilitate. Și caută colaboratori!

Iată un nou loc în care ai putea contribui cu arta ta.

Coloana Infinitului este o singură piesă simetrică, compusă din piramide trunchiate, lipite împreună pentru a forma o frânghie stilizată. Prima piesă, din stejar, se află la MoMA, dar cea mai lungă și mai renumită, ajungând la 38 de metri, se găsește în România.

Realizată din module de fontă „filetate” pe o coloană de oțel carbon, această piesă mai lungă face parte dintr-o trilogie despre viață; Se spune că Masa Tăcerii reprezintă comuniunea și divinitatea, Poarta Sărutului este despre inițierea sexuală, în timp ce Coloana Infinitului a fost interpretată ca un simbol al triumfului, ca o aspirație umană, dar este asociată și cu stâlpii de înmormântare ridicați pentru soldații români căzuți în Primul Război Mondial.

Dintre toate trei, cea din urmă este considerată cea mai bună lucrare a lui Brâncuși, așa că creatorii români Alex Eftimie și Mihai Botarel au decis să-i dea o notă modernă. Eftimie, un creativ multidisciplinar, și Botarel, scriitor și co-fondator al RXM Creative din New York, au creat contul de Instagram @TheEndlessColumn.

Poza Instagram

Profitând de formatul de grilă al platformei, ei au reconstruit în esență Coloana Infinitului din sute de imagini. Dar sunt mai multe; au invitat artiști români să contribuie la rubrică și să o interpreteze după cum consideră de cuviință.

Miruna Macri, Bianca Dumitrascu, Raluca Bararu, Andrei Robu sunt doar câțiva dintre artiștii care s-au adăugat la rubrică, transformând piesa într-o operă colectivă.

În momentul în care descopeream acest proiect, în noiembrie 2018, erau adăugate 873 de postări, iar creatorii abia începeau să-și promoveze proiectul în fața artiștilor internaționali, sperând să facă sculptorului visul infinit… o realitate.
Acum, aproape cinci ani mai târziu, coloana continuă, deși într-un ritm mai lent. Ultima actualizare a fost făcută în martie 2022, în solidaritate cu Ucraina după invadarea Rusiei. Poți contribui la continuarea acestui proiect? Urmărește contul @theendlesscolumn și află cum.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top