Un alt posibil subiect de discuție în Climate Change Summit care va avea loc între 4 și 5 octombrie în București?
Un nou studiu publicat în Journal Nature Communications a constatat că nivelul crescut de dioxid de carbon din atmosferă a făcut copacii și alte vegetații mai mari decât erau înainte, cu 20 până la 30% mai mari.
Studiul arată cât de esențiali sunt copacii în lupta împotriva schimbărilor climatice. Mai concret, grupurile de păduri temperate au înregistrat o creștere a volumului de lemn față de deceniile precedente iar asta s-ar putea datora în principal datorită emisiilor de carbon crescute.
Coautorul studiului, Brent Sohngen, spune că aproximativ 13% din emisiile noastre brute sunt scoase din atmosfera de păduri.
Evident, faptul că copacii sunt unele dintre cele mai bune arme ale noastre pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice nu este o știre, dar concluziile studiului arată că arborii pot gestiona incredibil emisiile de carbon.
Acest lucru se întâmplă datorită unui fenomen numit fertilizarea cu carbon, ceea ce înseamnă că o creștere a dioxidului de carbon din aer va crește rata de fotosinteză a plantei. La rândul său, acea fotosinteză amplificată va duce la creșterea sporită a plantelor.
„În ultimele două decenii, pădurile din Statele Unite au captat aproximativ 700-800 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an, care, conform studiului, reprezintă aproximativ 10% până la 11% din emisiile totale de dioxid de carbon ale țării. În timp ce expunerea la niveluri ridicate de dioxid de carbon poate avea efecte dăunătoare asupra sistemelor naturale și infrastructurii, copacii nu au nicio problemă să ’mănânce’ gazele cu efect de seră în exces. Pentru a pune asta în perspectivă, dacă vă imaginați un copac doar ca un cilindru imens, volumul adăugat pe care l-a găsit studiul e în esență la un întreg inel suplimentar în trunchiul copacului.
Deși o astfel de creștere poate să nu fie vizibilă pentru omul obișnuit, în comparație cu copacii de acum 30 de ani, vegetația modernă este cu aproximativ 20% până la 30% mai mare decât era înainte. Dacă se aplică pădurilor din Coast Redwood – care găzduiește unii dintre cei mai mari copaci din lume – chiar și o creștere procentuală modestă înseamnă o stocare suplimentară de carbon semnificativă în păduri.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că, din cauza nivelurilor ridicate de dioxid de carbon, chiar și copacii mari mai bătrâni continuă să adauge biomasă pe măsură ce îmbătrânesc”, explică raportul Phys.org intitulat haios „Schimbările climatice transformă copacii în lacomi” .
Același raport are, de asemenea, o comparație a metrilor cubi de lemn pe hectar de pădure între 1997 și 2017.
După cum poți vedea, la toate tipurile de copaci, putem observa acum o creștere a biomasei corelată cu și poate și cauzată de creșterea nivelului de carbon.
Studiul notează că alți factori precum clima și dăunătorii pot afecta într-adevăr volumul unui copac, dar arborii în sine sunt în mare măsură responsabili pentru schimbare.
Dacă dorești să-ți reduci semnificativ amprenta de carbon (Climate Change Summit oferă și un calculator CO2 pentru asta), plantarea unui copac e un pas excelent.
În orice caz, dacă participi la acest eveniment, cel mai mare de acest tip din România de anul ăsta, acest studiu chiar ar merita adus în discuție.
Pingback: Studiu: Îngrășământul imidacloprid “orbește” albinele în căutare de flori - techthelead.ro