Gadgets

Xiaomi 13 review: superb și scump tare

xiaomi 13 detalii

Xiaomi are de mult reputația de Apple al Asiei dar nu și la telefoane. Acolo treaba stătea altfel – sau cel puțin așa era până la seria Xiaomi 13.

Eu însumi sunt de multă vreme fană Xiaomi, care de obicei vine cu prețuri bune sau design superb, iar uneori oferă ambele în același timp. Cel puțin când vine vorba de gadgeturi pentru casă, le-am mai zis musafirilor chestii de genul „Zici că Apple ar fi făcut un air fryer / un rice cooker / un aspirator / un uscător de păr”. 

În ceea ce privește telefoanele, Xiaomi era de obicei un brand care oferea specificații excelente la prețuri rezonabile: Aici, nu cred că aș putea prezenta Xiaomi 13 sau Xiaomi 13 Pro în același mod. 

Xiaomi era cunoscut pentru telefoane aproape flagship, dar cu câteva sute de dolari mai ieftine. Dacă ar fi să fac o formulă pentru asta, un nou telefon Xiaomi aducea de obicei aproximativ 80% din specificațiile de flagship pentru 60% din preț. Excelent pentru consumatori, nu? 

Da, dar nu cu gama Xiaomi 13. 2023 marchează o schimbare semnificativă pentru brand, care acum vrea să ofere telefoane flagship la preț de flagship. Chiar și în acest peisaj colorat de inflație, te cam ustură ochii să te uiți la prețurile astea. Xiaomi 13, pe care îl vom testa azi, începe de la 999 de euro (la noi 4,699 lei), iar Xiaomi 13 Pro începe de la 1.299 de euro (6,199 lei). Ai citit bine. 

Când am primit Xiaomi 13 pentru teste, am fost impresionată de designul telefonului. Arată pur și simplu spectaculos. Când am citit și comunicatul de presă însoțitor pentru informații despre prețuri, am exclamat ceva ce nu poate fi reprodus într-un context civilizat.

Nici anunțul că Xiaomi oferă celor care cumpără Xiaomi 13 sau Xiaomi 13 Pro un robot aspirator decent (review aici) pe post de cadou nu îmbunat dar na, vorbim de circa cinci, șase mii de lei, nu-s de ici de colo.

Să fie Xiaomi prea ambițioși? Uitându-mă la design și la prețuri*, aș spune că da, e ceva ambiție acolo să lansezi ceva la preț de iPhone sau mai sus.

Și cam atât pentru o primă impresie. Deoarece prețul este o chestiune subiectivă, să lăsăm asta deoparte momentan și să vedem ce are de oferit Xiaomi 13.

Xiaomi 13 puncte forte: 

  • Arata si se simte premium, cu spate superb si margini metalice drepte 
  • Afișaj și sunet superbe 
  • Cameră grozavă 
  • Are blaster IR ca să înlocuiești telecomanda

Contra Xiaomi 13: 

  • Scump, cu un preț mai mare decât oferă de obicei Xiaomi 
  • Are din plin aplicații preinstalate și bloatware
  • Încă folosește USB 2.0

*In comunicatul ce anunță lansarea, Xiaomi oferea următoarele prețuri:

Xiaomi 13 Pro va fi disponibil în România, în două variante de culoare: negru ceramic și alb ceramic, în varianta de stocare 12GB+256GB, la prețul recomandat de vânzare de 6199 lei. Pentru precomenzile plasate în perioada 27 februarie – 7 martie, în rețeaua partenerilor autorizați (Orange, Vodafone, Telekom, eMAG, Flanco, PC Garage, evoMAG și pe mi-home.ro), utilizatorii vor primi gratuit un aspirator Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite, în limita stocului disponibil.    

Xiaomi 13 va fi disponibil în România în două variante de culoare: Negru și Flora Green,  în varianta de stocare 8GB+256GB, la prețul recomandat de vânzare de 4699 lei. Pentru precomenzile plasate în perioada 27 februarie – 7 martie, în rețeaua partenerilor autorizați (Orange, Vodafone, Telekom, eMAG, Flanco, PC Garage, evoMAG și pe mi-home.ro), utilizatorii vor primi gratuit un aspirator Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite, în limita stocului disponibil.

Xiaomi 13 Design 

Din prima privire, ăsta un telefon pe care regreți că trebuie să pui husă. 

Mi-au plăcut designul ăsta mai pătrățos și metalic de când un prieten mi-a împrumutat iPhone 4s și mereu mi s-a părut că e mai premium decât telefoanele din sticlă, iar Xiaomi 13 nu face excepție. 

Da, din față și din lateral acest telefon arată aproape identic cu noile iPhone-uri – îl dă de gol doar decupajul rotund pentru selfie cam în loc de notch. 

Din spate nu l-ai putea confunda cu iPhone, deoarece insula camerei este total diferită de aragazul de la Apple. 

Finisajul din spate este impresionant de lucios și surprinzător de fără amprente. Chiar și după ce m-am dat cu cremă, nu am reușit să murdăresc în vreun fel spatele acestui telefon. Din păcate, e cam alunecos iar o husă e necesară. De asemenea, se simte cumva ca din plastic, mai degrabă decât sticlă cu rame din aluminiu. Eu una apreciez asta, fiindcă abuzez telefoanele iar plasticul îmi dă senzația de rezistent. 

Xiaomi 13 ecran și sunet

Display-ul Xiaomi 13 e pur și simplu fantastic și cam aia e ce trebuie să știi. 

Xiaomi 13 are un ecran AMOLED de 6,36 inci cu rată de reîmprospătare de 120 Hz, Dolby Vision, HDR10+ și toate nebuniile. Are o luminozitate de 1200 nits și poate atinge un vârf de 1900 nits. În comparație, cel mai recent iPhone oferă 2000 de nits, așa că Xiaomi 13 e super aproape. 

Cititorul de amprentă de sub ecran este rapid și nu face figuri. În ultimul timp, vremea a fost bacoviană, așa că nu am putut testa exact acea luminozitate maximă, dar ecranul arată bine oriunde îl folosești. 

Chiar dacă e un display semnificativ mai mic decât cel de pe propriul meu telefon, aș trece la Xiaomi 13 instant ca să mă uit la filme și seriale. Sunetul e impecabil și el pentru un telefon, ceaa ce m-a surprins, fiindcă de obicei te aștepți la sunet neclar sau metalic la boxe.

Xiaomi 13 – specificații

La specificații Xiaomi n-a făcut economie pe nicăieri. Xiaomi 13 are cel mai puternic procesor disponibil în acest moment, Snapdragon 8 Gen 2, cu un GPU Adreno 740. Telefonul e disponibil în 8 GB RAM + 128 GB sau 256 GB stocare, sau 12 GB RAM + 256 GB RAM și 512 GB stocare. Bateria de 4.500 mAh nu se încarcă la cea mai rapidă viteză de pe piață, dar e totuși incredibil de rapidă: 67W cu fir, 50W wireless, plus 10W wireless invers. Ecranul e protejat de Gorilla Glass 5, iar telefonul are un grad de rezistență la apă IP68, ceea ce înseamnă că poate supraviețui unei scufundări de 1,5 metri adâncime timp de până la 30 de minute. O funcție notabilă este blasterul IR, pe care acum îl găsești de obicei doar la Xiaomi și care, după cum spuneam, ar trebui inclusă mai des la telefoane.

Xiaomi 13 Software: MIUI 14

Ca la toate telefoanele Xiaomi sau Redmi, Android 13 are MIUI deasupra. 

MIUI 14 nu se simte deloc diferit de versiunile pe care le-am încercat anterior, dar mărturisesc că nu sunt neapărat fană ..

Telefonul vine și cu aplicațiile Xiaomi pentru fotografii, fișiere, note etc., și cu cele Google. Are și ceva bloatware, inclusiv Genshin Impact preinstalat, dar csf ncsf, e Android. 

O actualizare MIUI 14 a durat aproximativ 20 de minute, dar patch-ul a fost doar pentru „performanță optimizată a sistemului” și „securitate și stabilitate îmbunătățită a sistemului”. Pe baza experiențelor anterioare cu MIUI, actualizările tind să dureze mai mult, dar le poți programa bineînțeles peste noapte ca să nu te enerveze. 

Xiaomi promite să facă 3 actualizări majore pentru Android și cinci ani de actualizări de securitate. Pentru 1.000 de euro sau mai mult cât costă telefonul ăsta, suportul încă nu este la nivelul Apple, dar este totuși unul dintre cele mai bune disponibile pe un Android.

Xiaomi 13 camera foto și video

La banii ăștia, Xiaomi 13 vs iPhone este o întrebare pe care și-o vor pune mulți (sau cei care nu sunt fanatici), fiindcă e un telefon nu doar scump, ci mai scump decât sunt obișnuiți să cheltuie fanii Xiaomi.

Camera selfie Xiaomi 13 

Camera selfie Xiaomi 13 e ok, decentă, nimic fenomenal, cu un senzor de 32 MP care face treabă bună. Deși scoate unele defecte, nu te va plastifia din prima ca majoritatea telefoanelor din zilele noastre. Bineînteles, există și opțiunile de beauty avansate pentru cei care le folosesc. 

xiaomi 13 selfie pe zi
Xiaomi 13 selfie ziua, fără filtre
Xiaomi 13 selfie ziua, beautify pentru fanii Tolkien

Camera principală Xiaomi 13 

Magia se petrece însă la camera principală. 

Pe spate, Xiaomi 13 are o insulă pătrată marcată cu Leica, care a fost partener software pentru crearea camerei principale. În cifre, acolo ai un Sony IMX800 de 50 MP, f/1.8, 23 mm lățime, un teleobiectiv de 10 MP, f/2.0, 75 mm și un obiectiv ultrawide de 12 MP, f/2.2, 15 mm, 120 de grade. Nu, nu există o nebunie de 200 MP aici, dar asta nu înseamnă că nu face poze foarte bune.

Xiaomi 13 camera principala Leica

Leica vine cu două moduri de culoare, Leica Vibrant și Leica Authentic. În general, Leica Vibrant face ce-ai crede din nume: oferă culori mai saturate pentru fotografiile pe care vrei să le postezi. Leica Authentic face fotografiile realiste, cu un profil de culoare domolit. 

Totuși, modificările sunt foarte subtile și, personal, nu am observat o diferență mare între cele două profiluri.. Bine, pentru mine telefonul e doar un dispozitiv de imortalizat pisici. 

poze cu Xiaomi 13 - pisică ochi albastri
poze cu Xiaomi 13 - vignette pisica cu ochii albastri

Aici am observat că niciunul dintre profile nu reda albastrul ochilor acestui băiat dolofan chiar cum trebuie, scoțând o nuanță mult mai întunecată decât în viața reală.

În alte scenarii, cum ar fi în oraș sau în farfurie, am mers pe Leica Vibrant pentru fotografii cu mâncare și Leica Authentic pentru decor. 

Deși nu sunt fotograf, m-am bucurat să văd că majoritatea pozelor sunt la fel de faine ca cele făcute de prietenul meu pe iPhone. 

poze cu Xiaomi 13 - pisica

Asta chiar se întâmplă destul de rar, chiar dacă testez de obicei un telefon Android pe lună și telefoanele personale tot Androiduri bune sunt. 

poze cu Xiaomi 13
Poze cu Xiaomi 13 – zoom-ul de 3.2x

Chiar dacă „specificațiile” sunt mai bune pe Android, camera de la iPhone face ce face și pozele cu pisiki tot ies mai bine, ceea ce mă cam supără, că na. Dar revenind.

Portret cu Xiaomi 13

În general, aș spune că camera principală a lui Xiaomi 13 e la fel de bună ca și cea a iPhone-ului, cel puțin pentru chestiile de zi cu zi pe care le fac eu. 

Zoom out total
Zoom 30X cu spamul din viața reală

Există și un mod Pro pentru a modifica majoritatea setărilor camerei si opțiunea de tras Raw pentru fotografi, dar și chestii de social media cum sunt Clone sau Vlog, așa că Xiaomi 13 a împăcat și capra și varza. 

Fotografie cu zoom out
poze cu Xiaomi 13 - zoom pe detaliu
Zoom 3.2x

Am pus aici toate pozele făcute cu Xiaomi 13 la rezoluție mare, inclusiv niște mostre video, ca să vezi cum se descurcă. 

Xiaomi 13 Benchmarks și baterie

Deoarece jocurile de tip match-3 care-mi ocupă nervii în metrou nu prea stresează un telefon, am rulat câteva benchmark-uri gratuite pentru a vedea cum funcționează (toate rezultatele aici). 

Cu 20% baterie rămasă pe telefon, am pornit un test Wild Rift Extreme Stress 3D Mark de 20 de minute. La final telefonul era cald, dar nu cald de parcă l-am lăsat vara pe masă în soare. 

La doar 7% baterie, am rulat și 3DMark Slingshot extreme pe Xiaomi 13 doar ca să-l chinui nițel. Am fost surprinsă că telefonul l-a finalizat, deoarece, de obicei, telefoanele Android tind să facă figuri la sub 20%. De data asta, telefonul nu s-a încălzit atât de mult și, după test, mai avea încă 3% baterie. 

Am decis să rulez un test 3D Mark Wildlife Extreme ca să duc bateria la 0 fiindcă sunt un monstru ca să pot cronometra cât de mult ia ca telefonul să se încarce la 100%. Testul mi-a spus că telefonul a funcționat mai bine decât 77% din alte dispozitive, inclusiv popularul iPhone 12 Pro Max, și a mai consumat 1% din baterie. Fiindcă mi s-a făcut milă, nu am lăsat telefonul să moară cu totul, cum fac cu cel personal. L-am băgat în priză, am promit cronometrul și astea sunt rezultatele:

Xiaomi 13: viteză de încărcare

Telefonul vine în cutie cu un încărcător rapid Xiaomi de 67W, care mi-a oferit vitezele astea: 

  • De la 1% baterie la 20% baterie în 7 minute 
  • De la 20% baterie la 40% baterie în 15 minute și 50 de secunde
  • De la 40% la 60% în 25 de minute 
  • De la 60% baterie la încărcare completă în 48 de minute și 45 de secunde 

Xiaomi anunța o încărcare completă în 47 de minute și ce am văzut cam pe acolo e. 

Nu am avut un wireless charger de 50W pentru a testa și asta, dar mă aștept ca cifrele oficiale să fie aproape de realitate. 

Pentru o utilizare mai intensă cu ceva muncă, Xiaomi 13 poate face față o zi fără probleme. Pentru scrolling și YouTube, aș spune că duce o zi jumătate lejer. De asemenea, mai are și încărcare inversă de 10W, astfel încât să poți să îți încarci și căștile.

Dacă vrei viteză maximă, Xiaomi 13 Pro e modelul pe care-l cauți, deoarece oferă o încărcare de 120 W și o încărcare completă în doar 19 minute. 

Totuși, Xiaomi 13 e un telefon foarte impresionant chiar și dacă nu scrie Pro pe el. E cu adevărat un dispozitiv premium. Alături de modelul Pro, e o dovadă că Xiaomi s-a maturizat ca marcă și este gata să concureze serios cu Samsung și Apple, nu doar să ofere alternative de buget. 

Bine, așteptările mele au crescut vertiginos când i-am aflat prețul, dar per total e un telefon excelent. Mi-aș dori doar să nu vină cu atât de multe aplicații degeaba, fiindcă îmi dă senzația de ieftin, și dacă ar fi apărut pe la 800 dolari, ca excelentul Mi 12T, n-aș fi comentat la preț.

Oricum, Xiaomi seria 13 dovedește că brandul are potențialul de a fi cu adevărat flagship. 

Mai trebuie lucrat doar puțin la detalii și poate vor convinge utilizatorii că există și alt premium în afară de Apple și Samsung.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top