Știință

Camerele abandonate de niște exploratori faimoși, găsite într-un ghețar după 85 de ani, cu filmele încă în ele

DeVry-Lunchbox-Camera-photo-by-Leslie-Hittmeier

Un mesaj din trecutul îndepărtat a fost descoperit de o echipă de exploratori. Trei camere abandonate în urmă cu 85 de ani de doi exploratori și fotografi pionieri au fost descoperite recent pe un ghețar din Yukon, Canada. Povestea lor e una fantastică și, mai mult decât atât, nu doar camerele sunt o descoperire importantă – ci și felul cum au ajuns acolo.

Povestea începe în 1937, când, în cadrul unei expediții, fotograful Bradford Washburn, un pioner al fotografiei aeriene, și partenerul său Robert Bates au fost forțați să-și lase camerele în urmă. Aceștia și-au abandonat echipamentul greu pentru a continua și au mers aproape 100 mile prin îngheț (160km) până au fost salvați.

Acum, după 85 ani, acel echipament a fost regăsit iar unele dintre camere aveau încă filmul în ele. Camerele au fost găsite de compania de explorare în aer liber Teton Gravity Research, condusă de exploratorul montan profesionist Griffin Post.

Griffin post descoperind camere

În imaginea de mai sus, o fotografie de Leslie Hittmeier, îl poți vedea pe Griffin Post la locul descoperirii camerei abandonate de Bradford Washburn în 1937.

Această descoperire îi va ajuta pe cercetători să estimeze mai bine mișcările și schimbările ghețarilor de-a lungul ultimelor decenii.

„Deși există o valoare istorică evidentă în recuperarea acestor artefacte, în special camera și filmul de la unul dintre cei mai legendari fotografi aerieni din istorie, valoarea științifică a descoperirii este la fel de importantă, oferind cercetătorilor un indiciu pentru a calcula mișcările ghețarilor în zonă, un punct de colectare a datelor care precede cu decenii orice alt punct de date”, a explicat Post.

Camera principală găsită este un model Fairchild F-8. Conform celor de la Petapixel, Washburn a folosit mai târziu acest model pentru a captura fotografii aeriene incredibile, deschizând ușa avionului și legându-se de corpul aeronavei.

Alături de acest Fairchild F-8 au mai fost găsite alte două camere video, un model DeVry „Lunchbox” ilustrat în prima imagine (fotografie de Leslie Hittmeier) și un Bell & Howell Eyemo 71A. Ambele au fost găsite cu filmul încă în ele.

Nu numai că aceste artefacte sunt incredibil de valoroase (și vor fi prezentate publicului într-un documentar), dar le vor permite oamenilor de știință să urmărească deplasarea și evoluția ghețarului în ultimul secol secol.

Cât despre povestea exploratorilor originali care au lăsat camerele în urmă, ea este incredibilă, un personaj principal greu de descris în doar câteva cuvinte:

Fotografie cu Cindy Lee Scott de la Parks Canada la locul descoperirii, făcută de Leslie Hittmeier, prin Teton Gravity

Fotografie cu Cindy Lee Scott de la Parks Canada la locul descoperirii, făcută de Leslie Hittmeier, via Teton Gravity

„Washburn și Bates, membrii clubului de alpinism Harvard, au încercat atunci să  fie primii care escaladează cel mai înalt vârf necucerit din America de Nord, Muntele Lucania. Vârful de 17.150 de picioare (5227.32 metri) se află într-un teren extrem de inaccesibil, adânc în interiorul Lanțului Saint Elias, și se întinde pe granița Alaska și Yukon, în mijlocul celei mai mari calote glaciare nepolare a planetei.

Tânărul și curajosul Washburn avusese deja câteva încercări nereușite de a escalada vârfuri mari. Totuși, în 1935, a convins National Geographic Society să finanțeze o expediție în ceea ce este acum Parcul și Rezervația Națională Kluane din Canada pe teritoriul tradițional al Primei Națiuni Kluane, situată în Teritoriul Yukon al Canadei, pentru a fi primul care face fotografii aeriene și cartografiază majoritatea ghețarilor și vârfurilor din zonă.

Acea călătorie revoluționară din 1935 a fost prima dată când Washburn a pus ochii pe Lucania și asta l-a inspirat să se întoarcă să o urce”, povestește echipa de exploratori care a recuperat echipamentul fotografic pierdut de Washburn acum 85 ani.

„Washburn a fost cu adevărat un personaj multidimensional. În afară de alpinism, s-a ocupat de o mulțime de lucruri – un cartograf, un fotograf, un glaciolog, un director de muzeu, ca să dau doar câteva exemple. A cartografiat Denali, Marele Canion, Everest și a fondat Muzeul Științei din Boston la vârsta de 28 de ani.

Este inspirațional să afli despre dorința lui de a se îndepărta de la a face doar un singur lucru. El a trăit cu adevărat viața”, a mai spus Griffin Post.

Citește și: Cu ajutorul Lidar, oamenii de știință au demonstrat existența orașelor pierdute din Amazon

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top