Știință

Studiu: Îngrășământul imidacloprid “orbește” albinele în căutare de flori

bumblebee

Îngrășământul e necesar în grădină, dar, din mai multe puncte de vedere, este totodată contraindicat albinelor, bondarilor și al altor insecte care ajută polenizarea. 

Un studiu publicat în jurnalul PNAS Nexus a descoperit că îngrășământul derutează albinele și le descurajează să aterizeze pe florile peste care a fost aplicat. În plus, este încă un studiu care dezvăluie efectele adverse ale imidaclopridului, un pesticid foarte popular, ce imită efectul nicotinei asupra sistemului nervos central al insectelor.

Studiul și-a propus să afle dacă îngrășămintele afectează culoarea, mirosul sau încărcarea electrică a florilor vizitate de bondari și a folosit imidacloprid, o alegere populară în agricultură, pentru experimente.

Florile atrag bondarii și albinele nu numai prin miros și culoare, ci și prin utilizarea unui mic câmp electric, pe care insectele îl recunosc. Adăugarea de îngrășământ poate schimba acel câmp electric, alungând polenizatorii de ceea ce ar fi o sursă de hrană pentru ei.

„Există o serie de indicii pe care albinele le folosesc pentru a decide pe ce floare să aterizeze. La fel ca și noi, sunt atrase de anumite mirosuri și culori, dar albinele se bazează pe o caracteristică în plus: câmpul electric al unei flori.

Pe măsură ce albinele zboară prin aer, corpurile lor devin încărcate pozitiv. Când au dat peste flori încărcate negativ, corpurile lor mici simt câmpul electric al florii ca un magnet.

Când polenizează, albinele modifică câmpul electric al florilor. Albine care vin după ele ar putea crede, simțind acel câmp, că acele flori au fost vizitate de alte albine, și astfel să le evite”, explică Science Alert.

Deși studiul nu a constatat că imidaclopridul pulverizat pe un câmp a schimbat culoarea sau mirosul florilor, a constatat din păcate că a afectat „magnitudinea și dinamica” câmpului electric, orbind efectiv albinele.

„Dacă am face o paralelă cu vederea, este ca și cum acea lumină este prea strălucitoare și îi orbește”, a declarat Ellard Hunting, autor al studiului și biofizician de la Universitatea din Bristol, pentru Insider

Deoarece albinele polenizează o treime din culturile lumii, aceste studii sunt esențiale pentru a ne asigura că pesticidele nu au un efect negativ nedorit.

În cazul imidaclopridului, studiul a constatat că modificarea s-a limitat la imediat după aplicare, așa că, dacă aveți bondari în preajmă, aveți grijă când și ce pulverizați în jurul lor.

„Aici, imidaclopridul a indus o schimbare a potențialului tulpinii care a durat până la 25 de minute (Fig. 3C). Aceste modificări nu par să fie rezultatul umezelii suprafeței, deoarece suprafețele florilor au rămas umede pentru perioade prelungite (> 1 oră) după aplicarea prin pulverizare. Fluctuația observată a potențialului tulpinii la aplicarea pulverizării în agricultură este de până la 15 ori mai mare decât fluctuațiile naturale”, a spus studiul.

Citește și: Din cauza emisiilor de carbon, copacii din ziua de azi sunt cu 20-30% mai mari

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top