Digital Living

Garmin Heart Rate Monitor: Cum să-l folosești şi cele mai bune modele de pe piață

Conceput pentru atleți, monitorul cardiac de la Garmin este unul dintre cele mai bune din industrie. Și nu vorbim strict despre ceasuri smart. De fapt, dacă vrei să-ți duci fitness-ul la un alt nivel, poate ai vrea să încerci curelele pentru piept.

Recomandat pentru alergători profesioniști sau înotători, aceste dispozitive te ajută să-ți îmbunătățești performanțele. Uite din ce poți alege, cum funcționează și cum să folosești monitorul cardiac Garmin astfel încât să profiți de tot ce are de oferit.

MONITORUL CARDIAC GARMIN: CUREA PENTRU PIEPT SAU SMARTWATCH?

Dacă te-ai gândit la monitorizarea cardiacă ca fiind o opțiune de bază la un smartwatch, atunci ai putea să nu știi exact de ce curelele pentru piept sunt necesare sau folosite de alții. Mai mult de atât, trebuie să știi diferențele esențiale dintre cele două și felul în care funcționează.

Polar este numele care a devenit asociat cu curele pentru piept în anii ‘70. Ele arătau ca niște bucle elastice cu contacte pe interior și o unitate exterioară de transmisie. Acestea funcționau prin măsurarea impulsurilor electrice trimise de inima ta prin ECG.

În timp, și odată ce senzorii optici au devenit o comoditate, producătorii au început să se joace cu diferite forme de monitoare cardiace, încercând să le facă mai ușor de transportat și folosit. Curelele pentru braţ au apărut pe piață odată cu cele pentru încheietură.  

De acolo a fost ușor de imaginat un dispozitiv care le poate face pe ambele – să arate ora și să se comporte ca un monitor cardiac, pe lângă alte lucruri. Recte, ceasul smart.

Spre deosebire de cureaua pentru piept, un smartwatch se bazează pe senzori optici. Aceștia luminează pielea și măsoară variațiile în circulația sângelui rezultat. 

Cum curelele pentru piept sunt purtate strâns pe corpul utilizatorului, ele au un pic mai multă acuratețe decât dispozitivele pentru încheietură. Smartwatch-urile, de exemplu, pot aluneca și senzorul poate pierde contactul cu pielea pe teren accidentat, ceea ce poate produce o citire defectuoasă.

Garmin oferă cel mai bun lucru dintre cele două – curele pentru piept care sunt ușor de ajustat și nu alunecă și smartwatch-uri care sunt îmbunătățite cu informații despre monitorizarea somnului și a stresului, saturația oxigenului și alte informații despre sănătate.

CUM SĂ FOLOSEȘTI MONITORUL CARDIAC GARMIN

În timp ce smartwatch-uri cu monitorizarea ritmului cardiac sunt extrem de intuitive, curelele pentru piept necesită puțin mai multă muncă din partea ta.

Ca să primești un rezultat cu acuratețe de la un smartwatch, doar îl pui pe mână, apeși un buton sau două și lași aplicația însoțitoare să-și facă treaba.

Curelele pentru piept, însă, trebuie să fie privite cu atenție. Acestea vin în configurații diferite. Ca să folosești un monitor cardiac Garmin sub forma unei curele pentru piept, trebuie să te gândești la:

  • comfort: este o curea mai lată sau mai îngustă mai bună pentru tine în timpul alergatului sau al înotului?
  • aspect: s-ar potrivi un modul mai mare sau mai mic cu hainele tale de antrenament?
  • memorie integrată: cu toate că poți vedea pulsul maxim, pulsul variabil și obiectivul pulsului pe aplicația însoțitoare (telefon) în orice moment, stocarea datelor pe dispozitiv în timpul unui antrenament ar putea fi ceea ce ai nevoie dacă îți aduci telefonul cu tine.
  • simplu sau sofisticat: modelele de bază ți-ar putea oferi doar citiri ale pulsului pe când opțiunile mai sofisticate merg un pas înainte și îți pot arăta lungimea pașilor, caloriile arse și tensiunea.
  • baterie: poți trai cu o baterie ne-reîncărcabilă, cu durata de viaţa lungă, sau ai nevoie de una reîncărcabilă?  

CUM FUNCȚIONEAZĂ MONITORUL CARDIAC GARMIN?

Ceasurile smart de la Garmin funcționează cu o tehnologie patentată compusă dintr-un emițător, receptor, senzor inerţial, și un senzor variabil în timp.

Dacă ești curios despre felul în care tehnologia îți măsoară pulsul, procesul decurge astfel. Totul începe cu procesorul care determină frecvența asociată cu semnalul de mișcare. Apoi, îl transformă din PPG în domeniul de frecvență cu intenția de a identifica componenta cardiaca a semnalului PPG.

Acest lucru se face printr-un filtru de bandpass care lasă numai semnalele pe raza posibilei frecvențe a componentei cardiace să treacă.

Odată ce componenta cardiacă este identificată, procesorul poate determina coeficiente de filtrare pentru componenta cardiacă, care este configurată în filtrul de timp variabil. 

Acum semnalul PPG este transformat înapoi în domeniul timpului și filtrat de filtrul de timp variabil. Componenta de mișcare este eliminată și timpul dintre ciclurile componente cardiace este calculat.

Acest timp îți poate oferi indicii despre variabilitatea pulsului, timpul de recuperare, VO2 max, până și calitatea somnului. Desigur, aceste indicii apar și pe o interfață construită să explice starea sănătății către utilizator. 

De aici, putem înțelege că, dacă ești în zona cardiaca la care sperai, nivelul tău de efort și ce poți să faci să-ți îmbunătățești antrenamentul. Plus, te poate ajuta să înțelegi nivelurile de hidratare și dacă un timp de recuperare mai lung este necesar.

CELE MAI BUNE MONITOARE CARDIACE

Acum că știi puțin mai multe despre monitoarele cardiace disponibile, poate cauți câteva recomandări. Am făcut o lista mai jos cu cele mai bune de la Garmin, fie că e o curea confortabilă pentru piept sau un smartwatch versatil.

GARMIN HRM-SWIM PENTRU ÎNOTĂTORI

Curea piept Garmin

Această curea pentru piept a fost concepută special pentru înotători. Este cel mai ușor și mic dispozitiv din colecția Garmin, creat pentru a nu opune rezistență în timpul înotului.

Compania spune că poți să-l porți în siguranță în piscină precum și în apa sărată sau dulce. În timpul înotului, cureaua capturează 20 de ore de date despre puls și le transferă pe un dispozitiv compatibil.

Dacă îl folosești aproximativ 3 ore pe săptămână, bateria ar trebui să țină un an și jumătate (18 luni).

Îl poți achiziționa de aici.

GARMIN FORERUNNER 945 PENTRU CICLISM

GARMIN FORERUNNER 945 PENTRU CICLISM

Forerunner 945 îți va oferi datele cu cea mai multă acuratețe pe care senzorul optic Elevate îl poate măsura. Și dacă asta nu este suficient, îl poți asocia cu o curea dedicată HRM.

În al doilea caz, aceșți senzori optici vor fi lăsați să funcționeze pentru monitorizarea ratei de respirație (24/7), VO2 Max, Pulse Ox, și să-ți ofere date importante pentru tine. Smartwatch-ul va trimite alerte despre ritmuri cardiace anormale și îți va da o idee despre nivelul tău de energie (Body Battery).

Îl poți achiziționa de aici.

GARMIN HRM-RUN PENTRU ALERGĂTORI

GARMIN HRM-RUN PENTRU ALERGATORI

Cu toate că nu este la fel de ușoară ca omologul lui pentru înot, aceasta curea se va simți tot subțire și confortabilă. 

Poate captura cadența, oscilaţia verticală și raţia, lungimea pașilor și echilibrul stânga/dreapta. După cum poți vedea, este partenerul perfect pentru un alergător serios! De fapt, bateria a fost făcută să țină pentru un an întreg dacă ești dedicat să alergi câte o oră în fiecare zi.

Deci, dacă încă cauți motivaţie să alergi, acest produs ar trebui să îți ofere un extra stimulent și să reziști mai mult decât ai crede.

Îl poți achiziționa de aici.

GARMIN LILY FITNESS SMARTWATCH

GARMIN LILY FITNESS SMARTWATCH

Acest smartwatch de la Garmin este un monitor de fitness accesibil pentru femei care poate monitoriza ritmul cardiac bazat pe încheietura mâinii, timpul zilnic de odihnă, respirație, precum și Pulse Ox. Pe lângă că poți afla care sunt nivelurile tale de energie, femeile pot monitoriza de asemenea ciclul lor menstrual, sarcina, până la 5 zile/respirație, Pulse Ox (acesta nu este un dispozitiv medical).

Ca majoritatea smartwatch-urilor curente, îți va oferi de asemenea informații despre caloriile arse, pașii făcuți și alți parametri similari. 

Îl poți achiziționa de aici.

GARMIN VENU 2 FITNESS GPS SMARTWATCH

GARMIN VENU 2 FITNESS GPS SMARTWATCH

Acesta este primul ceas de la Garmin care vine dotat cu senzorul optic Garmin Elevate 4. Practic, Garmin a adăugat mai mulți senzori infraroșu și căi pentru senzori, așa că te poți baza pe o acuratețe mai mare a ritmului cardiac, o monitorizare mai bună a somnului,  și informații despre Pulse Ox.

În plus, smartwatch-ul poate monitoriza mai mult de 25 de moduri de sport indoor și stoca până la 650 de melodii pentru sesiuni de antrenament mai distractive.

Îl poți achiziționa de aici.

GARMIN FĒNIX 6 PRO

GARMIN FĒNIX 6 PRO

Acesta este unul dintre smartwatch-urile Garmin mai de top disponibile pe piață. Nu doar că oferă ce-i mai bun în domeniul tehnologiei de monitorizare, dar poate monitoriza ritmul cardiac sub apă fără o curea pentru puls.

Este fără discuție un smartwatch pentru aventurierul din tine cu acces la multiple sisteme de sateliți de navigație și o durată de viață a bateriei de 10 ore. Poate stoca de asemenea până la 2000 de melodii, o diferență mare față de Venu 2.

Îl poți achiziționa de aici


Divulgare a afiliaţilor: Este posibil să primim o compensație în conexiune cu o achiziţie de produse prin link-urile de pe aceasta pagină. Compensația primită nu ne va influența niciodată conținutul produs pe acest site.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top