Știință

Un român a câștigat o competiție MIT cu o mască care poate detecta particulele virale infecțioase și temperatura corpului

Cât de bine te protejează masca de față pe tine și pe cei din jur? Nu ești foarte sigur? Nu ești singurul, motiv pentru care unul dintre câștigătorii competiției Pandemic Response CoLab a fost Social Mask, o mască de față inteligentă concepută de românul Ciprian Burzo.

Social Mask

Social Mask este o mască transparentă pentru nas și gură, cu senzori încorporați, care oferă informații despre starea de sănătate a purtătorului în timp real.

Punând accent pe aspectul modern și designul suplu, masca de față concepută de Ciprian Burzo ar fi realizată din materiale precum policarbonatul sau polipropilenă pentru a se potrivi persoanelor ce suferă de alergii, păstrând în același timp funcționalitatea sa.

Masca, aflată încă în stadiul de prototip, poate fi construită prin imprimare 3D cu filament eco sau în mod mai tradițional, folosind o matriță de turnare. În partea frontala, designerul și-a imaginat o zona de aerisire, un biosenzor și Bluetooth, în timp ce pe lateral există un alt sistem de filtrare, senzorul de temperatură și afișajul acestuia.

Biosenzorul din față poate detecta particulele virale și poate trimite informațiile purtătorului prin Bluetooth pe orice dispozitiv mobil asociat, astfel încât chiar și utilizatorii asimptomatici să fie conștienți de pericolul în care se află.

Biosenzor

Ca orice dispozitiv inteligent, Social Mask are o aplicație însoțitoare unde informațiile pot fi accesate, precum și temperatura corpului detectată în timp real.

În plus, în cazul în care mai multe persoane folosesc această mască, dispozitivul va putea realiza o hartă termică a purtătorilor. În acest fel, masca va putea alerta utilizatorul neinfectat să se distanțeze de utilizatorii infectați cu COVID-19.

Aplicatie Social Mask

Competiția MIT și MilliporeSigma a invitat atât persoanele fizice, cât și companiile „să dezvolte soluții acționabile pentru provocările prezentate de pandemia Covid-19”. Cele mai influente și inovatoare soluții selectate de juriu au avut ocazia să primească stimulente donate de sponsori.

„Menținerea măștii de astăzi și a funcționalităților EIP, în timp ce crește gradul de purtare și sursele creative ale acestora este cea mai solidă metodă științifică de a preveni transmiterea virală și de a crește adoptarea”, consideră judecătorul MilliporeSigma Beattie. „Așteptăm cu nerăbdare să contribuim la promovarea ideilor finaliștilor pentru a deveni potențialele următoare soluții de răspuns la pandemie.”

 

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Sângele cultivat în laborator intră acum în primele studii clinice din lume - techthelead.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top