Special Interest

Cum să vezi un Easter Egg ascuns în Windows 95 și găsit după 25 de ani

La aproape un sfert de secol după lansarea oficială a Windows 95, un hacker a reușit să găsească un nou Easter Egg în aplicația Internet Mail a sistemului de operare.

Albacore, un hacker și dezvoltator Windows, a fost cel care a descoperit Easter Egg-ul.Pentru cei care nefamiliari cu fenomenul, Easter Eggs sau ouăle de Paște sunt un termen folosit pentru a denota mici glume sau secrete ascunse de dezvoltatori în aplicațiile lor.

CUM AU ÎNCEPUT ‘’OUĂLE DE PAȘTE” ÎN SOFTWARE

Termenul „Easter Egg” a fost inventat în jurul anului 1980 pentru a descrie un mesaj ascuns din jocul video Adventure ca referință la o vânătoare de ouă de Paște.

De atunci, s-a definit ca fiind o caracteristică secretă, cum ar fi un mesaj, o imagine sau un videoclip, ascuns într-un mediu electronic, cum ar fi un joc, un film sau un software.

OUĂ DE PAȘTE ASCUNSE DE MICROSOFT

Primele produse Microsoft aveau astfel de ouă de Paște ascunse.

Cu toate acestea, practica s-a oprit cu inițiativa Trustworthy Computing (TwC) din 2002, care conținea 4 domenii cheie: securitate, confidențialitate, fiabilitate și integritate în afaceri.

Inițiativa a fost lansată ca urmare a criticilor din partea „clienților mai mari – agenții guvernamentale, companii financiare și altele” legate de „probleme de securitate în Windows, probleme care au fost puse în prim-plan de o serie de viermi care se autoreplicau și de atacuri jenante”.

CUM SĂ ACCESEZI ACEST SECRET DIN WINDOWS

Pentru a vedea oul de Paște găsit de Albacore, utilizatorii trebuie să deschidă aplicația Internet Mail, să facă clic pe „Ajutor” și să aleagă opțiunea „Despre”.

După ce se deschide fereastra „Despre”, utilizatorul trebuie să selecteze fișierul comctl32.dll și apoi să tasteze cuvântul „MORTIMER”. Aceasta va deschide o fereastră secretă care conține o listă derulantă formată din nume aparținând dezvoltatorilor de Internet Mail.

„Nu este niciodată prea târziu să găsești ouă de Paște. S-a întâmplat să remarc ceea ce arată ca un ou de Paște nemaivăzut până acum în Windows 95 / IE4 Internet Mail. Trebuie să deschideți fereastra Despre, să selectați unul dintre fișiere și să tastați MORTIMER. Numele dezvoltatorilor programului vor începe să se deruleze”, a scris Albacore într-un tweet.

Hackerul a corectat chiar și fișierul shell32.dll în cauză pentru a facilita lansarea oului de Paște, site-ul de știri Bleeping Computer postând videoclipul pe Vimeo. Albacore a distribuit apoi un alt videoclip cu un ou de Paște Windows NT 4.0 care a fost găsit în versiunile beta ale NT 4.

„Windows NT 4.0 beta conțin propria lor variantă a easter egg Windows 95 Product Team. Revizia găsită în versiunile 1130-1175 include credite scurte, dar reale, care menționează oameni precum @davepl1968 – care în prezent conduce excelentul canal YouTube Dave’s Garage”, a scris Albacore pe Twitter.

ALTE OUĂ DE PAȘTE FAIMOASE ALE MICROSOFT

Descoperirea lui Albacore nu este singura. Alte ouă de Paște Microsoft includ un simulator de zbor ascuns și un mini-joc numit „Sala Sufletelor Torturate” care poate fi găsit în Microsoft Excel, un joc de pinball în Microsoft Word și o simulare ascunsă de jucărie Magic 8 Ball în Microsoft Access.

Chiar dacă Windows 95 a dispărut de mult, este încă o experiență distractivă și interesantă să găsești astfel de ouă de Paște ascunse undeva în platforma „învechită”.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Microsoft Rewards În România: Cum Poți Primi RP Gratis pentru League of Legends - techthelead.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cele mai citite

To Top